2024. április 27. 01:16

KezdőlapWRCAz első magyar WRC bronzérmes navigátor még fel sem fogta, hogy milyen...

Az első magyar WRC bronzérmes navigátor még fel sem fogta, hogy milyen eredményt ért el

-

Kürti Tamás a legeredményesebb magyar navigátor lett idén, amikor a WRC3 harmadik helyén zárt László Zoltán navigátoraként. 

László Zoltán Begala Tamás az oldalán kezdte a WRC3-as szezont a Monte-Carlo Rallyn, ahol nem sikerült szombat estére a legjobb 50 versenyző közé kerülniük, így vasárnap már nem tudták folytatni a versenyt. 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

Eredetileg egy versenyről volt szó, ahol együtt versenyzett volna László Zoltán és Kürti Tamás, a Horvát Rally azonban a vártnál is jobban sikerült, nyertek a WRC3-ban. 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

“Nem nagyon volt tervünk, csupán egy versenyről volt szó a kezdetekben, a Horvát Rallyról – mondta Kürti Tamás a Rallycafe.hu-nak. – Mivel ennél jobban nem is sikerülhetett volna az a verseny, ezért egyértelmű volt, hogy folytatjuk a közös munkát.” 

A páros aztán rajthoz állt a Szardínia Rallyn, a belga Ypres Rallyn és a Spanyol Rallyn is. 

És, hogy melyik volt a legnehezebb versenyük? 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

“A legnehezebbnek talán az utolsó spanyol futamot nevezném, mert olyan pályákon kellett versenyezni, amiken volt, hogy 6-8 kilométeren át nem volt egyetlen egyenes rész sem. Ilyen gyorsaságiból volt legalább öt. A horvát futam sem volt könnyű, de azt inkább az időjárás tette nehézzé.” 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

László Zoltán és Kürti Tamás a kihívásokkal teli pályák ellenére sem követett el egyetlen hibát sem, az egyetlen komolyabb gondjuk is inkább a közúti forgalom miatt akadt. 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

“Megmondom őszintén, hogy kalandunk nem nagyon volt. Nem csúsztunk túl, nem volt defektünk, nem forogtunk meg. Zoli nagyon stabilan versenyez, velem nem csinált rumlit. Nehézségünk talán csak pályabejárásokon volt, például Szardínián, ahol néha nem voltunk biztosak benne, hogy fel fogunk tudni menni a gyorsokra, mert olyan lehetetlen etap körülmények voltak.” 

A horvát győzelem, a szardíniai és belga második hely, valamint a spanyol negyedik hely után pedig László Zoltán a pilóták negyedik, Kürti Tamás pedig a navigátorok bajnokságának harmadik helyén zárt. 

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

“Igazából még nem fogtam fel, hogy én vagyok Magyarország első olyan navigátora, aki ilyen eredményt ért el világbajnoki szériában. Ez a harmadik hely nagyon sokat jelent nekem, igazából még álmodni sem mertem ilyen sikerről. Ezek után nehéz lesz újabb célokat kitűzni magam elé. Szeretném megköszönni a családomnak a támogatást, Fridrik Gergőnek a hathatós közreműködését, és természetesen László Zolinak, hogy részese lehettem ennek a hihetetlen kalandnak, és hogy ilyen szép eredményt értünk el együtt.” 

László
Fotó: Makai Gergely / MGR Images

Friss