2024. április 25. 22:54

KezdőlapWRCA WRC2 versenyzői civil autóval találkoztak a gyorsaságin - az FIA megtiltotta, hogy...

A WRC2 versenyzői civil autóval találkoztak a gyorsaságin – az FIA megtiltotta, hogy beszéljenek róla

-

A Japán Rally negyedik szakaszán Teemu Suninen, Sami Pajari és Emil Lindholm is civil autóval találkozott, mielőtt Craig Breen balesete miatt etap lett volna a gyorsasági. 

Izgalmasan alakult a Japán Rally péntek délelőtti programja, miután az első szakaszon Dani Sordo autója kigyulladt, majd az eset következtében kettészakadt mezőny miatt törölni kellett a második gyorsaságit, a harmadik szakaszon pedig Craig Breen ütközött frontálisan a szalagkorlátnak. Végül pedig ez a gyorsasági is etap lett, mivel a szalagkorlát kettészakadt, így a nap végén sem tudták a versenyzők ezt a pályát teljesíteni. 

A harmadik szakaszon azonban még a verseny leállítása előtt igen veszélyes szituáció alakult ki, Sami Pajari, Teemu Suninen és Emil Lindholm ugyanis szembejövő civil autóval találkozott.

A WRC+ adásában csak azt lehetett ebből látni, hogy Sami Pajari megáll a nap harmadik szakaszán a már korábban megálló Emil Lindholm és Teemu Suninen autója mögött. 

„Breen balesetet szenvedett, megálltunk, hogy mindenki jól van-e – mondta Emil Lindholm. – Miután újra elindultunk, néhány kilométerrel arrébb egy civil autó jött szembe, majd közvetlenül előttünk egy mellékútra kanyarodott. Amikor az autóval találkoztunk, még gyorsan mentünk, mert nem volt piros zászló, vagy sportbíró, aki jelzett volna, hogy lassítsunk.”

„Nem Emil volt az egyetlen, aki találkozott civil autóval – mondta Teemu Suninen. – Először kerültem ilyen helyzetbe, de többet nem mondhatok, mert az FIA nem engedi.”

„Csak fél szakaszt tudtunk menni a civil autó miatt – mondta Sami Pajari. – De ezt az FIA-val kell megbeszélnünk, nem tartozik a nyilvánosságra.”

 Később az FIA közleményt adott ki, melyben közölték, vizsgálják, hogy mi történhetett.

„A Japán Rally 4. szakaszán súlyos biztonsági probléma lépett fel, amit az FIA vizsgál – áll a közleményben. – A 42-es rajtszámú autó (Craig Breen / James Fulton) balesete után piros zászló lépett érvénybe, majd pillanatokkal később egy civil autót vettek észre a szakaszon. Baleset vagy személyi sérülés nem történt, de a vizsgálat folyamatban van.

A 42-es autó baleseténél komolyan sérült egy szalagkorlát, ami miatt később a hetedik szakaszt törölni is kellett. A civil autó délelőtti megjelenése miatt délután a pályákon áthaladtak az FIA Biztonsági Munkacsoport tagjai is, valamint további előfutó autókat indítottak, hogy támogassák a rendezőket a legmagasabb biztonsági szint elérésében.”

Pajari
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss