2024. április 25. 22:09

KezdőlapWRCA semmiből a csúcsra: Emil Lindholm a WRC2 bajnoka

A semmiből a csúcsra: Emil Lindholm a WRC2 bajnoka

-

Emil Lindholm és Reeta Hamalainen harmadik lett a WRC2 értékelésben a Japán Rallyn, ezzel a páros 2022 WRC2 bajnoka.

Észtország előtt még senki sem figyelt a WRC2-ben Emil Lindholmra. A 26 éves finn a szezon első felében csak két versenyen állt rajthoz. Svédországban szuperrallyzott és csak a Power Stage-en szerzett három pontot, emellett a Horvát Rallyn lett harmadik a kategóriában. Mindössze 21 ponttal érkezett Észországba, miközben Andreas Mikkelsen és Yohan Rossel két-két győzelemmel a zsebében bajnokesélyesként tervezte a záró versenyeket.

Emil Lindholm valójában ekkor kezdte a szezon legfontosabb részét, ráadásul úgy, hogy a szabályok engedte hét versenyből csak haton indult. Észországban harmadik lett, Finnországban a hazai versenyén nyert. Ekkor talán még mindig a WRC Junior bajnoki címe lebegett a szeme előtt, de aztán az Acropolis Rallyn is első lett, és máris felcsillant a lehetősége az kategóriaelsőségnek.

Emil Lindholm
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Spanyolországban negyedik helyen végzett. Ekkor már WRC2 Junior bajnokként vett részt a futamon, tehát ez az eredmény már a végső siker miatt volt fontos.

Japánban mégsem ők, hanem Kajetan Kajetanowicz volt az igazi favorit. A lengyel tapasztalata többet ígért, mégis ő hibázott. Az első napon kiesett a versenyből, és így Lindholm előtt megnyílt a lehetőség.

„Kajetan kiesése után kétségkívül nehéz volt olyan ritmust találni, ami biztosan a célig vezet. Óvatos voltam a nap utolsó gyorsaságiján. Az út tele volt a fák leveleivel, és nem akartam kockáztatni. Nekünk viszont elég volt ez a sebesség” – mondta Lindholm az első nap végén és a további stratégiát is meghatározta.

„Az ötödik hely elég nekünk a bajnokságra, tehát ennek megfelelően fogunk versenyezni. Nem kellene a jó időket hajszolnunk és felesleges kockázatot vállalnunk. Itt az útfelület és vele a tapadás is sokat változik, így meg kell húzni a határt, ha el akarsz jutni a célig.”

Emil Lindholm
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Persze pont az ellenkezőjét tette, a második napon négy gyorsaságit nyert a WRC2 mezőnyben. A zárónapra viszont tényleg lelassítottak, a Power Stage-en gyakorlatilag csak átgurultak, ám így is megszerezték a harmadik helyet és ezzel a bajnoki címet.

Nem értem volna el ezt az eredményt a navigátorom nélkül. Ez volt a legnehezebb versenyünk és remek munkát végzett. Köszönöm a családomnak is az erőfeszítéseket, hogy eljutottunk idáig, és a szerelőimnek, hogy az első szakasz után rendbehozták az autót” – fogalmazott a boldog Lindholm.

De honnan érkezett Emil Lindholm? A nevét persze ismerjük, de Mikkelsen, Gryazin, Kajto árnyékában talán senki sem figyelt rá igazán. Mindössze ötödik szezonja Rally2-es autóval, előtte R2-es Peugeot-val és Opel Adammal versenyzett. A statisztika szerint csak 98 alkalommal indult rallykon, az eddigi győzelmeit javarészt hazai versenyein aratta. Komoly címeket mostanáig nem szerzett, a tavalyi WRC3 harmadik hely volt a legjobbja az idei szezon előtt.

A siker egyrészt abból ered, hogy a 98 verseny 26 évesen egyátalán nem sok, ráadásul ahogy az már számtalanszor bebizonyosodott, a finnországi utaknál jobb iskola nincs a világon. Emellett a családi háttér is erős. Édesapja és testvére is versenyez, apja, Sebastian Lindholm unokatestvére pedig Marcus Grönholm. Grönholmot pályafutása kezdetén szinte csak az idősebb Lindholm tudta legyőzni. Emil Lindholm menedzsmentjét pedig Marcus Grönholm GRX Management nevű cége intézi. Hozzájuk tartozik Jari Huttunen is, valamint Grönholm World RX-ben versenyző fia, Niclas Grönholm.

Mit láttunk 2022-ben a WRC2-ben? Egy modern rally karrier egyik fontos állomását. Egy gyors fiatal tehetség, akinek megvan a megfelelő családi háttere is, elindult egy nagyon tudatosan és okosan felépített úton, amely 26 éves korára a WRC2 csúcsára vezette.

Emil Lindholm
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss