2024. április 27. 00:01

KezdőlapWRCKi nyújtotta a legjobb teljesítmény a 2022-es Rally Világbajnokságon? 

Ki nyújtotta a legjobb teljesítmény a 2022-es Rally Világbajnokságon? 

-

Véget ért az idei Rally Világbajnokság, így ideje a versenyzőknek kiosztani az év végi osztályzatokat. Mi ezt a Dirtfish segítségével tettük meg.

A legnagyobb rallymédia oldal, a Dirtfish egész évben osztályozta a WRC sztárjait a versenyek után, mi pedig a kapott osztályzatok átlaga alapján hirdetjük ki a 2022-es szezon győztesét.

A szezon során három versenyző kapott csak egy-egy osztályzatot, ezért ezen versenyzők pontjait nem vettük figyelembe. Ezek a következő versenyzők: Jourdan Serderidis (Szafari Rally, 6 pont), Jari Huttunen (Finn Rally, 5 pont), Lorenzo Bertelli (Új-Zéland Rally, 3 pont)

A három versenyzőt leszámítva 14 pilóta maradt, akik közül a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőt kihirdetjük.

14. Adrien Fourmaux (M-Sport)

Fourmaux idén sokaknak csalódást okozott és kérdéses számára a 2023-as folytatás is. Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Adrien Fourmaux-tól idén sokan sokkal jobb teljesítményt reméltek, mint amit mutatott. Katasztrofális szezonja során 10 futamon kapott pontszámot a Dirtfishtől, a legnagyobb pontszáma 6 egység volt a maximális tízből, azonban egy alkalommal értékelhetetlen volt a teljesítmény és nulla pontot érdemelt ki. A végső pontszám 32 volt, így átlagosan 3.2 pontot szerzett.

13. Craig Breen (M-Sport)

Breen a dobogóra ugratott Szardínián, később azonban hibát hibára halmozott. Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Az ír versenyző a Dirtfish értékelésében is nagyon jól kezdett, ahogy a szezon során is, azonban a második félévben elkövetett hibák után a kapott pontszámok is alacsonyan alakultak. Breen két esetben kapott 8 pontot, míg a leggyengébb pontszáma 1 volt, összesen három alkalommal. A 13 futam alatt összesen 52 pontot gyűjtött, ez pedig 4-es átlagot jelent.

12. Gus Greensmith (M-Sport)

Greensmith a Montén megszerezte első szakaszgyőzelmét, az év második felében azonban már nem jó eredményeivel hívta fel a figyelmet magára Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A brit versenyző teljesítménye hasonlóan alakult, mint Breené, az év elején nyújtott jobb formát, így egy alkalommal 9 pontot kapott a Dirtfishtől, később azonban egy alkalommal 1 pontot is kiérdemelt. A 13 futamán összesen 57 pontot szerzett, ez pedig 4.38 pontos átlag.

11. Oliver Solberg (Hyundai Motorsport)

Solberg egy versenyen nyújtott jigazán jó teljesítményt, de ez kevés volt a Hyundainak Fotó: Hyundai Motorsport

Petter Solberg fia idén kiegyensúlyozottan gyenge teljesítményt nyújtott a nyolc futama nagy részében, azonban ez kevésnek bizonyult az amerikai média oldal értékelésében is, valamint a valóságban is. Solberg az Ypres Rally után kapta a legmagasabb pontszámát, hetet, amikor legjobb eddigi eredményét érte el a negyedik helyen zárva, míg a csak pár méterig tartó Finn Rally után nulla lett pontszáma. Nyolc futama során 36 pontot sikerült gyűjtenie, ami 4.5 pontos átlagot jelent.

10. Elfyn Evans (Toyota Gazoo Racing)

Vb cím helyett negyedik hely, Evans idén elmaradt a várakozásoktól Fotó: Toyota Gazoo Racing

Két vb második helyet követően sokan az idei év egyik legnagyobb esélyesének kiáltották ki a walesi toyotást, azonban Evans ezektől a várakozásoktól alaposan elmaradt. Nem tudott egyetlen futamot sem nyerni ez pedig először fordult elő vele a japán gyártónál. Evans háromszor kapott nyolc pontot, egy alkalommal pedig csak 3-at, így 13 futam után 74 pontog jutott, ami 5.69 pontos átlagot jelent.

9. Pierre-Louis Loubet (M-Sport)

Loubet az M-Sporttal ismét megtalálta a jó írányt Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A katasztrofális tavalyi szezont követően a Hyundait Ford Pumára váltó versenyző idén a szezon egyik legkellemesebb meglepetését okozta. Az Esapekka Lappihoz hasonlóan hét futamon induló francia kétszer is negyedik helyen zárt a szezon során, az Acropolis Rallyn megszerezte első szakaszgyőzelmeit és először vezetett egy WRC futamot is. Kétszer is nyolc pontot kapott a teljesítményére, leggyengébb pontszáma pedig 2 lett, egy alkalommal. A francia versenyző összesen 41 pontot szerzett hét futamán, ami 5.86 pontos átlag.

8. Esapekka Lappi (Toyota Gazoo Racing)

Lappi nagyszerű formát mutatott 2022-ben, jövőre jöhet egy új csapat? Fotó: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi idén Sébastien Ogier-vel felváltva vezethette a Toyota harmadik autóját, és két alkalommal zárt harmadik helyen. Így talán kicsit alul értékelte a Dirtfish a teljesítményét, csupán egyszer kapott nyolc pontot, míg kétszer csak hármat. Hét futama alatt 41 pontot sikerült gyűjtenie, ami 5.86-os átlagot jelent. Ez megegyezik Loubet teljesítményével, azonban Lappi két dobogós eredménye miatt mi a nyolcadik helyet adtuk neki.

7. Takamoto Katsuta (Toyota Gazoo Racing Next Generation)

Katsuta minden eddiginél jjobb teljesítmény nyújtotzt 2022-ben Fotó: Toyota Gazoo Racing

A japán versenyző komoly fejlődést mutatott az idei szezon során, amit jól mutat két dobogós eredménye is, Kenyában, valamint Japánban. Két alkalommal is a legjobb toyotásként zárt, Görögországban a hatodik, míg Japánban harmadik lett. A japán dobogó után 10-est kapott, míg leggyengébb pontszáma 3 lett, összesen háromszor. 13 futam során 77 pontot szerzett, ami 5.92 pontos átlag.

6. Thierry Neuville (Hyundai Motorsport)

Neuville az év utolsó részében találta meg sikerre vezető formáját Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai belga versenyzője az autó erősségéhez képest jól kezdte a szezont, azonban az év közepén visszaesett teljesítménye és csupán az év végére tudott visszakapaszkodni a győzelemért harcolók közé, amit sikerült is elérnie az Acropolis Rallyn, valamint Japánban. A Dirtfish kilencesre értékelte Neuville legjobb teljesítményét, ezt a pontszámot négyszer kapta a belga versenyző, míg egyszer csupán egy pontot kapott. 13 futam után 81 pontot szerzett, ami 6.23 pontátlagot jelent.

5. Kalle Rovanpera (Toyota Gazoo Racing)

Rovanpera az év első felében nyújtott teljesítményével lett minden idők legfiatalabb világbajnoka Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az idei világbajnok elsősorban az év első felében remekelt, amikor hét futamból ötször zárt az élen, azonban a szezon második felében már hibázott párszor, igaz, ez hatalmas pontelőnye miatt belefért. A Toyota nagyrészt a Rovanpera hat győzelmének köszönhette a vb cím megvédését a gyártók között. Két alkalommal is hibátlanra, 10-esre értékelték a finn versenyző teljesítményét, ugyanakkor egyszer 1 pont is becsúszott. Rovanpera végül a szezon 13 futamán 94 pontot szerzett, ami 7.23 pontátlag.

4. Sébastien Ogier (Toyota Gazoo Racing)

Ogier amikor indult, szinte mindig jól teljesített Fotó: Toyota Gazoo Racing

A nyolcszoros rally világbajnok csupán hat versenyen indult 2022-ben, azonban amikor rajthoz állt, kimagaslót is nyújtott egy versenyt leszámítva, legalábbis a Dirtfish szerint. A Toyotánál csupán a francia legenda tudott Kalle Rovanperán kívül versenyt nyerni, ami után meg is kapta a maximális 10-es pontszámot. Portugáliában nyújtott produkciója és kiesése azonban csupán két pontot ért a Dirtfishnél. Hat futamon 45 pontot gyűjtött össze, ami 7.5 pontos átlag.

3. Sébastien Loeb (M-Sport)

Loeb 48 évesen is versenyt tudott nyerni 2022-ben Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Sébastien Loeb szerződtetése igazán jónak bizonyult az M-Sport számára, még ha csak négy futamon is állt rajthoz a Ford Pumával. Malcolm Wilson csapata azonban a kilencszeres rally világbajnoknak köszönhette a Montén történt történelem írást, és a Puma teljesítményét is leginkább a rallysport legeredményesebb versenyzője tudta igazán megmutatni. A francia legenda egy alkalommal érdemelt ki 10-est, és egy alkalommal 4-est, így négy futam során 31 pontot szerzett, ami 7.75 pontos átlagnak felel meg.

2. Dani Sordo (Hyundai Motorsport)

Sordo jó teljesíményére idén is számíthatott a Hyundai Fotó: Hyundai Motorsport

Ahogy Sébastien Loeb az M-Sportnál, úgy Dani Sordo a Hyundainál mutatta meg, hogy jó az “öreg” a háznál. A 39 éves versenyző csupán öt futamon indult a Hyundaijal, azonban a háromszor is a harmadik helyen ért célba nagyon fontos pontokat szerezve a koreai gyártónak. Érdekesség, hogy legnagyobb pontszámát azután a Japán Rally után kapta a Dirtfishtől, ahol már a pénteki első szakaszon kigyulladt és porig égett autója. A 10 pontot pedig Colin Clark azzal indokolta, hogy a Hyundai spanyol versenyzője éppen egy olyan részen állt meg akkor még csak füstölő autójával, ahol az “nyugodtan” porig tudott égni, és nem gyújtották meg a hatalmas lángok a száraz erdőt. A spanyol versenyző leggyengébb formája is hét pontot érdemelt a Dirtfishtől, ezt pedig kétszer is, így az öt futam alatt 40 pontot gyűjtött, ami 8-as átlag.

1. Ott Tanak (Hyundai Motorsport)

Tanak szinte 2019-es formáját mutatta 2022-ben Fotó: Hyundai Motorsport

A 2019-es világbajnok mutatta meg a szezon nagy részében a Hyundai i20 N Rally1 igazi erejét, három futamot is nyert és megérdemelten szerezte meg a világbajnokság második helyét. A szinte 2019-es formáját nyújtó észt a Hyundaijal azonban mégsem volt elégedett, és egy évvel szerződése lejárta előtt elhagyja a koreai gyártót. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mit hoz számára a folytatás, de idei teljesítményét látva nagy veszteség lenne a WRC számára, ha 2023-ban otthon kellene ülnie. A Dirtfish két alkalommal is 10-esre értékelte Tanak formáját, egy alkalommal pedig 2-esre, így 13 futam után 106 pontot szerzett, ami 8.31 pontot átlag.

A versenyzők Dirtfishtől kapott pontszámai:

1 Ott Tanak 2+9+8+6+10+7+8+10+9+8++8+6+7=8.31 (106)
2 Dani Sordo 8+8+7+7+10=8.00 (40)
3 Sébastien Loeb 10+4+8+9=7.75 (31)
4 Sébastien Ogier 8+2+9+8+10+8=7.50 (45)
5 Kalle Rovanpera 7+10+9+9+7+9+9+8+1+3+10+7+5=7.23 (94)
6 Thierry Neuville 7+9+1+7+2+9+6+5+3+9+6+8+9=6.23 (81)
7 Takamoto Katsuta 3+8+6+7+6+8+6+6+6+3+3+5+10=5.92 (77)
8 Esapekka Lappi 8+3+3+6+7+7+7=5.86 (41)
9 Pierre-Louis Loubet 6+7+8+2+5+8+5=5.86 (41)
10 Elfyn Evans 5+3+7+8+1+8+7+6+8+5+4+5+7=5.69 (74)
11 Oliver Solberg 4+6+3+6+4+0+7+6=4.50 (36)
12 Gus Greensmith 9+6+6+5+4+1+3+5+4+4+5+2+3=4.38 (57)
13 Craig Breen 8+1+7+5+8+5+2+2+1+6+2+4+1=4.00 (52)
14 Adrien Fourmaux 1+6+1+4+2+4+5+4+0+5=3.20 (32)

Friss