2024. április 23. 20:35

KezdőlapWRCItt a Toyota 2023-as felállása

Itt a Toyota 2023-as felállása

-

A Toyota Gazoo Racing bejelentette 2023-as WRC versenyzőit. Három autóval és négy párossal indulnak a bajnkságban, a harmadik autón Sebastien Ogier és Takamoto Katsuta osztozik.

Ahogy várható volt, a japán versenyző az utánpótlás csapatból felkerült a nagyok közé, és Sebastien Ogier továbbra sem megy teljes szezont. Ezzel bezárult az út sok olyan versenyző számára, akik abban reménykedtek, hogy a világbajnok csapathoz kerülhetnek Lappi helyére.

A Toyota Gazoo Racing WRC csapata 2023-ban:

Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen
Elfyn Evans – Scott Martin
Sebastien Ogier – Vincent Landais
Takamoto Katsuta – Aaron Johnston

Két éve megkértem Jari-Mattit egy dologra: egy családias hangulatú profi csapat létrehozására. A minap először tölthettem időt a csapattal. Ezalatt az idő alatt igazán úgy éreztem, hogy a csapat, beleértve magamat is, egy család. Bármiről is beszéltünk, mindig az autókról volt szó. Úgy érzem, mi vagyunk a „leginkább autó szerető család a világon”, amit máshol nem találni” – kezdte a bejelentéshez kapcsolódó nyilatkozatát a csapat és a gyár első embere Aikido Toyoda.

„Kalle és Jonne címvédőként érkeznek a szezonba. Ezzel másfajta nyomás kerülhet rájuk. Vannak azonban olyan csapattársaink, akik zsinórban hat éve nyerték meg a bajnokságot, és segíthetnek nekik. Mivel ez még csak a második éve, hogy a bajnoki címért harcolnak, erősen támogatjuk őket, hogy egy újabb remek szezonban legyen részük.

Bár Elfynnek és Scottnak nehéz éve volt 2022-ben, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy támogassuk őket azzal, hogy egy évre egy erős autót építünk, amelyben jobb eredményeket érhetünk el. 

Seb a nem teljes programja ellenére is nagyban hozzájárult a csapathoz, és 2023-ban is hasonló elvárásokat támasztunk vele szemben. Hozzájárulása nem csak a pontokban volt mérhető, hanem a fiatal csapattársai vezéreként is. A következő évben megosztja az autót Takamotóval, és remélem, továbbra is segíteni fog a csapatnak, hogy még erősebbé váljon. Legújabb csapattársunkra, Vincentre nagy nyomás nehezedik, de remélem, hogy Seb mellett ő is hozzá tud majd járulni a sikerhez.

Takamoto és Aaron a következő szezonban a gyártók bajnoki címéért versenyez majd. Az ő versenyzésük volt az, amivel a célba értünk, bármennyire is nehéz volt egy rally. 2023-ban is ilyen szintet kérünk tőlük” – mondta a csapatvezető a versenyzőpárosokról. Toyoda a köszönetről sem feledkezett meg, Esapekka Lappinak és Janne Fermnek megköszönte az 2022-es munkát.

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A csapattagok is nyilatkoztak a 2023-as szezonnal kapcsolatban.

Jari-Matti Latvala:
„Csapatként rendkívül jó szezont tudhattunk magunk mögött 2022-ben. Mindhárom címet zsinórban harmadik évben megnyerni nagy kihívás lesz, de ez a célunk a következő szezonban, és továbbra is együtt kell dolgoznunk ennek elérése érdekében. Nagyon örülök, hogy Takamotót üdvözölhetjük a fő csapatunkban, hogy megosszon egy autót Sébastiennel, miközben egy teljes év tapasztalatait is megszerzi. Úgy gondoljuk, hogy itt az idő, hogy megtegye ezt a lépést: 2022-ben ő volt a WRC legkövetkezetesebb pontszerzője, így bízunk benne, hogy jó pontokat tud hozni a csapatnak. Más pilótáink mind bebizonyították, hogy képesek rallyt nyerni és bajnoki címért harcolni. Kalle új kihívás elé néz, hogy megvédje címét, de nagyon motivált lesz, és szereti az autót vezetni. Elfyn számára viszont nem volt könnyű 2022, de jó érzéssel fejezte be az autóban, és biztosak vagyunk benne, hogy 2023-ban erős lesz. Végül Seb megmutatta, hogy még egy részszezonban is megvan a tempója a győzelemhez, és sokat hoz a csapatnak.”

Kalle Rovanperä:
„Nagyszerű három év volt már ezzel a csapattal, különösen az elmúlt szezonban, amikor nyilvánvalóan elképesztő eredményeket értünk el. Remélhetőleg jövőre is hasonló módon folytathatjuk, és a csapattal együtt küzdhetünk azért, hogy ismét megnyerjük mindhárom bajnoki címet. Azt gondolom, hogy még nagyobb kihívás lesz megvédeni a címeinket, mert a verseny egyre keményebb, de természetesen mindent megteszünk.”

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Elfyn Evans:
„Izgatott vagyok, hogy a TOYOTA GAZOO Racinggel tölthetem a negyedik évemet. Nyilvánvalóan már az első két év során nagy sikereket értünk el, és bár a 2022-es év nem hozta meg egészen azt, amit reméltem, nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen sikeres csapat tagja lehetek, és amely ilyen keményen dolgozik, hogy folyamatosan javuljon. Remélhetőleg a 2023-as évet sokkal erősebbé tudjuk tenni a mi részünkről, és folytatni tudjuk a csapat nagyszerű sikereit.”

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Sébastien Ogier:
„Nagyon örülök, hogy 2023-ban is folytathatom az együttműködésemet a TOYOTA GAZOO Racinggel egy részleges programmal, hasonlóan ahhoz, amit idén teljesítettem. Ez olyasvalami, amit nagyon élvezek, mivel lehetőséget ad arra, hogy egy élcsapatban versenyezzek, és továbbra is csinálhassam a szenvedélyemet, miközben egy kicsit több időm lesz a családommal, és mellette különböző dolgokat csinálhatok. Számomra nagyszerű, hogy folytathatom a csapattal, és alig várom, hogy még több győzelemért küzdhessek együtt.”

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Takamoto Katsuta:
„Nagyon izgatott vagyok, hogy megtehetem a következő lépést a karrieremben. Nagy célom volt, hogy ilyen szerepet töltsek be a csapatnál, és szeretném megköszönni a TOYOTA GAZOO Racingnek, hogy ilyen csodálatos lehetőséget adott nekem. Természetesen ez egy kicsit nagyobb nyomást fog hozni, mint korábban, de nagyon motivált vagyok, hogy továbbra is keményen dolgozzak, hogy készen álljak a következő szezonra, és a tőlem telhető legjobb munkát végezzem a csapatért.”

Katsuta
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss