2024. április 16. 11:11

KezdőlapWRCLatvala: Tanak távozása új helyzetet idézett elő 

Latvala: Tanak távozása új helyzetet idézett elő 

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője elárulta, hogy bár szerették volna, ha Esapekka Lappi továbbra is a csapatban marad, csak részmunkaidőt tudtak volna felajánlani számára. 

Pár hete már terjedt a pletyka, hogy Esapekka Lappit leigazolta a Hyundai Motorsport a 2023-as évre Ott Tanak helyére, ez azonban csak pénteken lett hivatalos, amikor a koreai gyártó bemutatta jövő évi versenyzőit. 

Jari-Matti Latvala elárulta, hogy jövőre is Esapekka Lappival tervezett a Toyota, azonban Ott Tanak távozása a Hyundaitól új helyzetet idézett elő. 

“Ott Tanak távozása a Hyundaitól mindenki számára meglepetés volt – mondta a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője. – A Hyundainak pedig találnia kellett egy versenyzőt a helyére, így jó ajánlatot tettek Esaspekkának. Ekkor már mi is tárgyaltunk a 2023-as szezonról a versenyzőinkkel, azonban a célunk az volt, ne változtassunk az idei felálláson. Bajnoki címet szerzett csapaton ugyanis nem szabad változtatni. Esapekkának csak fél szezont tudtunk volna ajánlani, míg a Hyundai teljes szezont. Ezzel pedig nem tudtunk versenyezni. EP igazából mindig is egész szezont szeretett volna, így távozása már hetekkel ezelőtt eldőlt.” 

A japán gyártónál végül csak Esapekka Lappi távozása okozott személyi változást, 2023-ban Kalle Rovanpera és Elfyn Evans teljes szezont, míg Takamoto Katsuta és Sébastien Ogier nagyjából fél szezont mehet. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

“Amikor Ott Tanak távozása bejelntésre került, majd később Esapekka Lappi átigazolása is el kezdett keringeni, sokan megkerestek minket, hogy van-e lehetőség a csapatban. Most azonban úgy döntöttünk, hogy nem szerettünk volna egy új versenyzőt a csapatba. Biztos vagyok benne, hogy Takamoto Katsuta készen áll a fő csapatban való versenyzésre.” 

Esapekka Lappi 2020 végén, amikor távozott az M-Sporttól azt hitte, hogy vége karrierjének.

„Ez a távozás most teljesen más, mint két éve az M-Sporttól – mondta Lappi. – A Monza Rallyt követően egy búcsúsbulit szerveztünk és akkor azt hittem, hogy a kerrieremnek is vége. Most azonban ismét egy teljes szezonban versenyezhetünk.”

Lappi is a Toyotával tervezett 2023-ra, azonban Tanak távozása után minden megváltozott, ráadásul a a Spanyol Rally utolsó napján a finn versenyző nyilvánosan meghirdette saját utcai Toyotáját is..

„Nagyon viccesre sikerült az egybeesés az autóm eladásával Ott Tanak távozása. Sokkal korábban kellett volna meghirdetnem az autóm. A hirdetést a Spanyol Rally utolsó napján tettem ki, majd este Tanak közölte távozását, hétfőn pedig megkeresett a Hyundai. Az egész szezonra szóló ajánlat minden addigi tervet megváltoztatott. Jó pár napig gondolkodtam a megkeresésen, aludni is nehezen tudtam mielőtt igent mondtam volna.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss