2024. április 19. 22:10

KezdőlapWRCMoncet: Nem lettünk világbajnokok, de nincs mit szégyellni 

Moncet: Nem lettünk világbajnokok, de nincs mit szégyellni 

-

Julien Moncet, a Hyundai Motorsport csapatigazgató-helyettese szerint annak ellenére, hogy nem tudtak idén világbajnoki címet szerezni, nagyszerű szezont zártak. 

Azt követően, hogy 2000 és 2003 között már szerepelt a Hyundai Motorsport a WRC gyártói között, azonban 2014-es visszatérése óta idén szerepelt a legjobban, már ami a futamgyőzelmek számát illeti. 

Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai Motorsport futamgyőzelmeinek száma szezononként
2000 Nem nyert versenyt
2001 Nem nyert versenyt
2002 Nem nyert versenyt
2003 Nem nyert versenyt
2014 1 futamgyőzelem
2015 Nem nyert versenyt
2016 2 futamgyőzelem
2017 4 futamgyőzelem
2018 3 futamgyőzelem
2019 4 futamgyőzelem, gyártó világbajnok
2020 3 futamgyőzelem, gyártó világbajnok
2021 3 futamgyőzelem
2022 5 futamgyőzelem 

Fotó: Hyundai Motorsport

Pedig a szezon nagyon nehezn indult, hiszen a Hyundai volt az utolsó gyártó, mely neki állhatott elkészíteni hibrid autóját, miután későn érkezett az engedély Dél-Koreából. 

Ugyancsak nehezítette a felkészülést Thierry Neuville balesete a téli teszteken, így végül szinte a Monte-Carlo Rally előtti utolsó pillanatban készült el a harmadik Hyundai i20 N Rally1. 

Fotó: Hyundai Motorsport

A szezon első felében sok műszaki hibával küzdött a koreai gyártó, azonban folyamatosan fejlődve Szardínián már nyerni tudott Ott Tanak révén, majd a 2019-es világbajnok észt versenyző Finnországban és Belgiumban is nyerni tudott, míg Thierry Neuville Görögországban és Japánban nem talált legyőzőre. Az öt futamgyőzelem pedig rekord lett a Hyundai története során, azonban a Toyota előnyét már nem tudta behozni a gyártók bajnokságában. 

Julien Moncet szerint azonban nincs mit szégyellni, annak ellenére, hogy vb címet nem tudtak szerezni. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Nagyon nehéz volt számunkra a szezon és vb címet sem tudtunk szerezni – mondta a Hyundai Motorsport csapatigazgató-helyettese a Dirtfishnek. – Ennek ellenére nem kell szégyenkeznünk, főleg, ha megnézzük, hogy miként indult az idei szezon. A Japán Rally nagyon fontos volt számunkra idén, és bár Dani Sordo autójának leégésével nagyon nehezen indult a hétvégénk, végül kettős sikerrel zártunk. Bízunk benne, hopgy megtudjuk tartani a tempónkat a 2023-as évre is és a Monte-Carlo Rallyn jó eredménnyel tudunk kezdeni.” 

Moncet szerint az év során komoly fejlődést tudtak elérni.

Fotó: Hyundai Motorsport

“A Monte-Carlo Rally idején sehol sem voltunk a többiekhez képest. Késve készültünk el, nem volt jó az autó teljesítménye, nem voltak megbízhatóak az autók. Gondunk volt mindennel. Muszáj volt nagyon keményen dolgoznunk, hogy utolérjük a riválisokat és Szardínián megszereztük az első győzelmünket. Azt már előtte is bizonyítottuk, hogy jó a tempónk, de az autók nem voltak megbízhatóak. Végül az évet nézve nagyszerű eredményt értünk el idén, lehet, hogy többet is el tudtunk volna érni, de nem kell szégyenkeznünk. Az év második felében elért eredményekre pedig építkezhetünk a jövőben.” 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss