2024. április 26. 15:59

KezdőlapWRCFIA: A több néző megoldás lehet a japán problémákra 

FIA: A több néző megoldás lehet a japán problémákra 

-

Az FIA rallyigazgatója, Andrew Wheatley úgy gondolja, ha több néző lenne a Japán Rally szakaszai mentén, egymást tudnák ösztönözni a biztonsági intézkedések betartására. 

A 12 év után visszatérő Japán Rallyn több biztonsági probléma is adódott idén. A verseny szervezője igyekezett korlátozni a nézők számát, mivel attól tartott, hogy a sok néző veszélybe sodorhatja a verseny biztonságos megszervezését. 

Az FIA részéről azonban Andrew Wheatley szerint pont a kevés nező okozott néhány problémát. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Nélkülözhetetlen a nézők szerepe egy verseny lebonyolítása során – mondta az FIA rally igazgatója a Dirtfishnek. – Néha rosszul gondoljuk, hogy a nézőket nem lehet irányítani. Néha valóban előfordul probléma a nézők miatt, de többször ők is segítenek biztonságosabbá tenni a verseny megrendezését. Monte-Carlóban egy szakasz szélén álltam én is a szurkolókkal és láttam, amint a szurkolók néhányukra rászólnak, hogy tartsák be a szabályokat, mert leállítják a szakaszt. Ilyenre pedig sok versenyen van példa. Egy versenyen a szervezők, versenyzők és nézők nem különálló egységet képeznek, hanem egy közeget kellene alkotniuk.” 

A japán szervezők idén elsősorban arra kérték a nézőket, hogy a szervizparkba látogassanak el, valamint az etaputvonalakon kövessék a versenyzők elhaladását, ahelyett, hogy a szakaszokra mennének. 

“Ha jól tudom, akkor Toyota városa egy 150 ezer lakosú település, a szakaszok pedig közel voltak a városhoz, ezért a szervezők féltek, hogy a nagy érdeklődés miatt túl sok néző lesz a szakaszokon. Az első évben pedig szerették volna megnézni, hogy jól tudják-e kezelni a sok szurkolót. A szurkolók pedig nagyon jól viselkedtek. A jövőben meg kell találni a módját, hogy miként lehet több nézőt biztonságosan kezelni a szakaszok mentén is.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss