2024. április 26. 15:18

KezdőlapWRCHamalainen: A rally nemcsak a férfiak sportja 

Hamalainen: A rally nemcsak a férfiak sportja 

-

A WRC2-es világbajnok navigátor, Reeta Hamalainen szerint a rallysportban a nőknek is van helyük, amit jól bizonyít az idei szezon. 

2022-ben több női versenyző is bajnoki címet nyert a rallysportban, gondoljunk csak Efrén Llarena navigátorára, Sara Fernándezre (EB cím), vagy Emil Lindholm navigátorára, Reeta Hamalainenre (WRC2, WRC2 junior), de meg kell említeni Sébastien Loeb navigátorát, Isabelle Galmiche-t is, aki megnyerte a Monte-Carlo Rallyt. 

Reeta hamalainen még most is nehezen hiszi el, hogy WRC2-es világbajnoki címet szerzett Lindholmmal. 

“Hihetetlen, hogy megnyertük a WRC2-t – mondta Hamalainen a WRC hivatalos oldalának. – Úgy kezdtük a Japán Rallyt, mint egy egyszerű versenyt. Tudtuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy sikerüljön elérni a céljainkat. Tudtuk, hogy a legjobb öt helyezés vb címet eredményez. Szerencsénk volt, hogy szombaton jó napot tudtunk zárni, mert a vasárnap nagyon nehéz volt az eső és a gumiválasztás miatt. Nagyon sok időt veszítettünk az utolsó két szakaszon, végül elveszítettük az első helyet és harmadik helyen zártunk.” 

Hamalainennél 2019-ben súlyos etegséget, rákot diagnosztizáltak és kérdéses volt számára a versenyzés folytatása. 

“Egy betegség mindig személyes probléma. Akkoriban minden rossz volt, elkezded értékelni az addigi életed, és értékeled, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz. 2019-ben nem hittem volna, hogy három évvel később világbajnok leszek, akkor a versenyzés folytatása is kérdéses volt. Szerencsére tévedtem.” 

Hamalainen szerint a nőknek egyre több helyük van a rallysportban. 

“Tavaly és idén Sara Fernández megnyerte az Európa-bajnokságot, ismerem őt, nagyon szorgalmas, megérdemelte ezeket a címeket. Idén nagyszerű volt látni Isabelle Galmiche sikerét a Montén Sébastien Loeb mellett. Nagyon régen volt már, hogy Fabrizia Pons révén egy nő versenyt tudott nyerni a WRC-ben navigátorként. Ők mindannyian bálványok számomra, ahogy Ilka Minor is. Enni Malkönen (WRC3 világbajnok navigátor) ugyancsak nagyszerűen végzi munkáját. Jó látni a női versenyzőket ebben a sportban.” 

Ugyanakkor nemcsak versenyzőként van ebben a sportban jelen nő, hanem Alexandre Fernández, révén szerelőként is dolgozik a gyengébbik nem a rallyban. Fernández a Toksport WRT szerelője. 

“Alexandre az egyik legjobb szerelő, nagyszerű szellemiséget teremt a csapatban. Mindig pozitív hangulatot terjeszt a csapatban. Ugyancsak örömteli, amikor egy kislány megy oda hozzád és azt mondja, hogy azt szeretné csinálni, amit te. Ha valamit üzenhetek a női társaimnak, akkor azt mondanám, hogy csatlakozzanak a rallysporthoz, mert ez nem csak a férfiak sportja.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss