2024. április 25. 09:14

KezdőlapWRCEgy évvel később lehet szaúdi WRC futam 

Egy évvel később lehet szaúdi WRC futam 

-

2023-ban ugyan még nem rendeznek Szaúd-Arábiában WRC futamot, helyette pályázó rendezvényre kerül sor, és annak sikere esetében 2024-ben kerülhet a Közel-Keleti ország a WRC naptárba. 

Egészen a végleges WRC naptár megjelenéséig úgy tűnt, hogy már 2023-ban is Szaúd-Arábiában zárul a szezon, azonban végül jövőre csak pályázó versenyt rendezhet az arab ország. 

Ennek oka pedig, hogy minden lehetséges WRC futam előtt pályázó rendezvényt kell tartani, és Szaúd-Arábia sem lehet kivétel. 

“Nem kétséges, hogy az FIA és a WRC Promóter szeretne szaúdi WRC futamot – mondta Martin Whitaker, a Szaúdi Motorsport Szövetség vezérigazgatója a Dirtfishnek. – A világ ezen részén komoly a rallysport hagyománya, Dakart, Extreme E és Tereprally világkupa futamot is rendeznek itt. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mi az eljárás egy lehetséges WRC futam esetében mielőtt a WRC naptárba kerülne. Ezt mi is követni fogjuk. Remélhetőleg sikeres lesz a pályázó versenyünk és akkor 2024-ben WRC futamot tudunk rendezni.” 

A Rally Világbajnokság a 2011-es Jordán Rally (képen) óta nem járt a Közel-Keleten, egy WRC futam megrendezésével kapcsolatos remények azonban mindig éltek. 

“Szaúd-Arábia egy 37 milliós ország, és jól tudjuk, hogy az emberek szeretnének WRC futamot hazájukba. Szeretnénk megmutatni a világnak ezt a nagyszerű országot. Idén vendégül láttuk az FIA és a WRC Promóter képviseletét is, és nagyon tetszett nekik az, amit láttak.” 

A verseny három különböző napból állna. 

“Három különböző fajtájú szakaszok alkotják majd a versenyt, melyek egyedülálló kihívást jelentenek. Ami az infrastruktúrát illeti, komoly ötleteink vannak. A WRC egy globális sorozat és Szaúd-Arábia nagyon örülne, ha része lehetne.” 

Friss