2024. április 26. 01:26

KezdőlapWRCEzért késett a WRC naptár

Ezért késett a WRC naptár

-

A szezon első versenye, a Monte-Carlo Rally előtt kevesebb mint nyolc héttel hozták nyilvánosságra a 2023-as WRC naptárat. Az FIA rally igazgatója Andrew Wheatley elmagyarázta a késlekedés okait.

„A rally több tényező együttműködésén alapul, és ezeknek a tényezőknek meg kell egyezniük, mielőtt elkészíthetik a jóváhagyott naptárat” – kezdte az indoklást Wheatley.

„Olyan ez, mintha elkezdenénk egy gyorsaságit, mielőtt minden készen állna. Addig nem fogtuk megnyomni a gombot, amíg mindent meg nem határoztunk.”

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke és helyettese, Robert Reid szigorúbb szabályokat vezetett be a jövő évi naptárban. Reid ezt a 2022-es szezon utolsó előtti WRC-fordulójára gondolva, Spanyolországban kifejtette: „A promóteren múlik, hogy mikor küldi be a naptárat. Van egy folyamat, ez egy nagyon jól meghatározott folyamat, ezért be kell nyújtaniuk egy naptárt, amely megfelel ennek a folyamatnak, és ha jól megfelel, akkor megvitatják és jóváhagyják a naptárt.”

Tanak
Fotó: Hyundai Motorsport

Wheatley hozzátette, hogy a tervezetek átadásával kapcsolatos tanulságokat mindenütt levonták.

„A tanulásról szól, arról, hogy megértsük, hogyan haladjunk előre. Minden partnerünkkel azon dolgozunk, hogy megértsük, hogyan javíthatjuk a folyamatokat, hogyan tehetjük ezt egyszerűbbé – hogyan juthatunk el arra a pontra, amivel sokkal korábban járhatunk.”

Úgy tűnik, hogy az idei év egyik problémája az volt, hogy néhány nemzeti szövetség nem nyújtotta be a szükséges papírokat az FIA-nak a 2023-as WRC futamokhoz.

„Kétségtelen, hogy ezek a feladatok mindig is a folyamat részét képezték, de a múltban teljesen külön tevékenységként végezték őket. A naptárjavaslat így érkezik, a nemzeti szövetségek jóváhagyása is így jön, majd a Motorsport Világtanács is így dönt, és akkor van készen a naptár” – magyarázta Wheatley, majd a jövőt is felvázolta.

„Amit meg akarunk tenni, az az, hogy megváltoztatjuk a folyamatot, hogy az egyszerűbb legyen.”

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

 

Friss