2024. május 02. 09:40

KezdőlapWRCA WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanpera-Tanak csata Horvátországban 

A WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanpera-Tanak csata Horvátországban 

-

A 2022-es WRC szezonban volt néhány emlékezetes csata, közülük talán Kalle Rovanpera és Ott Tanak horvát csatája emelkedik ki leginkább.

Kalle Rovanpera azt követően, hogy 2021-ben már az első szakaszon kiesett Horvátországban, idén egyik legjobb teljesítményét nyújtotta déli szomszédunkban. 

A finn toyotás, ahogy egy évvel korábban is, idén is a vb élén állva indulhatott Horvátországban. Nagyszerű teljesítménye után pedig már az első nap végén 1:23.3 perccel vezette a versenyt Ott Tanak előtt.  

A második nap harmadik szakaszán azonban Rovanpera is defektet szedett össze, ahogy az első napon sokan riválisai közül, és előnye azonnal 18.2 másodpercre csökkent a Hyundai észt versenyzője előtt, a nap végén pedig 19.9 másodperc volt a különbség. 

Az első két nap esős időjárása után a vasárnap száraz körülmények között kezdődött, azonban biztosra lehetett venni, hogy az eső vasárnap is megérkezik.  

Gumikat már a nap első szakasza előtt ki kellett választani a négy szakaszra, és amíg Kalle Rovanpera a kemény, addig Ott Tanak a lágy gumik mellett döntött. A választás a száraz szakaszokon a finn versenyzőnek kedveztek, azonban a megérkezett esőben Tanak gumijai kezdtek élni. 

Az utolsó előtti szakaszon a 2019-es világbajnok 28.4 másodperces hátrányból 1.4 másodperces előnyt épített ki. 

Az utolsó, Power Stage szakaszra pedig rövid ideig tartó, de hatalmas felhőszakadás érkezett, mely folyamatosan haladt át a 14.09 km-es szakaszon. 

Az extrém körülmények között pedig Kalle Rovanpera elképesztő vezetést mutatott be és végül 5.7 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Tanaknál, így 4.3 másodperc előnnyel végül megnyerte a versenyt. 

A PS-en uralkodó időjárást jól mutatja, hogy Rovanpera és Tanak mögött a harmadik időt Elfyn Evans 21.9 másodperc hátránnyal érte el, az ötödik időt pedig a Rally2-es Skodával induló Emil Lindholm autózta 25.8 másodperc hátránnyal. 

Rovanpera így három verseny után már két győzelemmel és 29 pontos előnnyel rendelkezett a bajnokságban, Thierry Neuville előtt. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss