2024. április 20. 05:44

KezdőlapWRCA WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovenpera a legfiatalabb világbajnok

A WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovenpera a legfiatalabb világbajnok

-

Mindenki tudta, hogy egyszer be fog következni, hogy Kalle Rovanpera a csúcsra ér. Talán nem is sokan lepődtek meg, amikor ez az Új-Zéland Rallyn bekövetkezett. 

Kalle Rovanpera még csak 22 éves, de már 14 év versenytapasztalattal rendelkezik. Harri Rovanpera fia nagyjából 6-7 éve lett a rally szurkolók széles tábora előtt ismert és mindenki egy csodagyerekként tartotta számon. 

Kalle pedig versenyről versenyre bizonyította elképesztő tehetségét. A lett bajnoki címek és az olasz pályákon történt aszfaltos vezetés tanulása mellett 2017-ben mutatkozott be WRC futamon, Walesben. 

A 2015-ben magyar licencet igénylő finn versenyző, 15 éves kora miatt még nem kaphatott engedélyt az MNASZ-től, 2019-ben azonban a Szilveszter Rallyn megcsodálhatták a magyar szurkolók az abban az évben WRC2 Pro vb címet nyerő Rovanpera tehetségét. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

2020-ban a Toyotához igazolt, ahol bemutatkozhatott a WRC csúcskategóriájában is, Svédországban pedig azonnal a harmadik helyet is szerezte meg, Sébastien Ogier-t megelőzve. 

Első győzelmét 2021-ben szerezte Észtországban, ezt az eredményt pedig Görögországban megismételve a vb negyedik helyét szerezte meg. 

Idén még magasabb fokozatba kapcsolt és a szezon első hét versenyéből ötöt megnyerve akkor előnyre tett szert, hogy a kilencedik futamon, Belgiumban biztosíthatta volna be vb címét, akkor azonban még baleset, majd Görögországban egy problémákkal teli verseny miatt ezt nem tudta megtenni. 

Új-Zélandon azonban már nem szólt közbe semmi és maximális pontszámot szerezve minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. 

Ezt a rekordot Colin McRae tartotta 1995 óta, amikor a néhai brit legenda lett a világbajnok, idén ezt a rekordot 22 évesen és egy naposan döntötte meg Rovanpera. 

Valószínűleg sokan meglepődnének, ha ezt a vb címet nem követné még több, hiszen Kalle előtt még legalább 13-15 év WRC karrier áll. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss