2024. április 19. 10:49

KezdőlapWRCA kettős Bugalski-csoda

A kettős Bugalski-csoda

-

1999-ben csodát láthatott a Spanyol Rallyra és Korzika Rallyra kilátogatók tömege, Philippe Bugalski ugyanis a kétkerék-meghajtású Citroen Kit Carral legyőzte a WRC-ket. 

Eredetileg a francia aszfaltbajnokság versenyire építette a Citroen a Xsara Kit Cart, melynek nem volt turbója, de volt 10500-as percekénti fordulatszámot elérő és WRC-hez hasonló erősségű motorja. 

A 2WD Xsara a kipörgésgátló segítségével pokoli gyorsaságra volt képes aszfalton, 960 kg-os súlya pedig 270 kilóval volt kevesebb, mint a WRC autóké, ezért jóval később lehetett vele fékezni. 

A Spanyol Rally pályái pedig nagyon jó terepnek bizonyultak, ahol Philippe Bugalski képes volt kihasználni a kis autó erősségeit. 

Az első nap után azonban Jesús Puras és Marc Martí vezetett a versenyen a csapattársak Philippe Bugalski és Jean-Paul Chiaroni előtt 7 másodperccel, míg a leggyorsabb WRC-s versenyző Didier Auriol és Denis Giraudet voltak a Toyota Corollával 10.3 másodperces hátránnyal. 

A második napon Puras kiállni kényszerült elektromos hiba miatt a versenyből, azonban Bugalski 17.7 másodpercre növelte előnyét Auriol előtt, ez a különbség pedig a verseny végére 31.8 másodperc volt a két francia versenyző között Bugalski javára, aki így megszerezte első WRC futamgyőzelmét, mégpedig egy 2WD autóval. 

A szezon Korzika Rallyján pedig még inkább éltek a Citroen Xsarák és végül Bugalski már Puras előtt tudott nyerni, így már kettős sikert ünnepelhetett a Citroen is. 

A WRC gyártói természetesen felháborodtak a Citroen sikerei után, aminek köszönhetően 50 kilóval megemelték a Kit Carok minimum súlyát év végén, így már nem tudtak harcolni a győzelmekért a WRC-kel. 

Philippe Bugalski számára végül ez a két WRC futamgyőzelem adódott meg, 2012-ben egy gyümölcsfáról leesve lelte halálát, 49 éves korában. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss