2024. április 18. 05:10

KezdőlapWRCKankkunen a B-csoporttal hasonlította össze a Rally1-eseket

Kankkunen a B-csoporttal hasonlította össze a Rally1-eseket

-

A négyszeres rally-világbajnok Juha Kankkunen szeret nagy kijelentéseket tenni, ezúttal a Rally1-es autókkal kapcsolatban fogalmazott meg markáns véleményt.

Ó, a fenébe! Ez a rally vége. A B csoporthoz képest nem volt semmi azokban az autókban. 860 kilós és 550 lóerős autókat vezettünk. Két másodperc alatt gyorsulhattunk nulláról 100 km/órára…” – ezt még akkor mondta a legendás versenyző, amikor néhány héttel korábban a Peugeot 205 T16 E2-vel megszerezte első világbajnoki címet. Kankkunen nehezen tudta megtalálni az A csoport pozitívumait.

A gondolatnak itt nem volt vége, egy azóta is sokat idézett mondattal folytatta: „Ezek az autók nem a fiúknak valók. Ezek az autók a férfiaknak valók.”

A World Rally Cars autói természetesen gyorsabbak voltak volt, mint a B csoport. A B csoportos autók brutalitása azonban semmi sem volt hasonlítható. A sebességváltó, az aktív felfüggesztés és a sok elektronikus ketyere miatt gyorsabbak voltak a WRC-k. Azonban sokak szemében kevesebb kihívást jelentettek.

Kankkunen is így gondolta, de úgy tűnik, hogy tévedett. És most el is ismerte, nem sokkal azután, hogy először vezetett Rally1-es autót. A Toyota GR Yaris Rally1 volánja mögött töltött idejére emlékezve mosolyogva nyilatkozta:

„A férfiaknak való. Olyan, mint a B csoport. Nem a fiúknak.”

„Valami hasonló érzés volt, mint a Peugeot-val, de a Yarist tízszer könnyebb és jobb volt vezetni. A felfüggesztés jó. Az ereje semmi különös, a Peugeot valószínűleg erősebb volt az egyenesben, mert olyan könnyű és erős volt. De kanyarok? Az ugratók? Felejtsd el!” – mondta Juha Kankkunen.

A finn legenda mondataival valószínűleg sokan nem értenek egyet. De vajon hányan vannak közöttük, akik vezették is ezeket az autókat?

Kankkunen
foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss