2024. április 18. 05:29

KezdőlapWRC39 éves lett Sebastien Ogier

39 éves lett Sebastien Ogier

-

Vitathatatlanul uralta a WRC korszak utolsó évtizedét a francia versenyző, aki bizonyos tekintetben már visszavonult, annak ellenére, hogy még mindig nincs 40 éves. Sebastien Ogier 2022 december 17-én ünnepli 39. születésnapját.

55 WRC győzelem, nyolc világbajnoki cím, egy junior világbajnoki cím. Mellette 94 dobogó, és még lehetne masszírozni a statsztikákat, hogy újabb meghökkentő eredményekre bukkanjon az, aki Ogier sikerein és rekordjain szeretne hüledezni. Mindezt 174 futamon gyűjtötte össze a versenyző, akinek pályafutása elején egy ikont, Sebastien Loeb-öt kellett felülmúlnia, aztán pedig az ő árnyékából kibújva, és azzal a mai napig megküzdve, ért fel a csúcsra.

Sebastien Ogier 1983. december 17-én született a franciaországi Gap városában. A szülőváros már a sport felé orientálhatta a fiatal Ogiert, kérdés az volt, hogy síelő, kerékpáros vagy a Monte-Carlo Rally által megfertőződve autóversenyző legyen. Az ellenfelek bánatára utóbbit választotta. Kellett ehhez egy Senna rajongó édesapa, és egy autocross versenyző nagybácsi, és a francia szövetség tehetségkutató programja. Pályafutása elején a gokartos korszak után Ogier benevezett és megnyerte a FFSA’s Rallye Jeunes nevű eseményt aminek fődíja egy ülés volt a Peugeot 206 kupában. Itt már Julien Ingrassia volt a navigátora, és ezzel kezdődött kettejük hihetetlen, 2021-ig tartó közös pályafutása.

Ogier
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az eredmények sorolása helyett egy fontos momentumot idézünk fel a filmből, ami a nyolcszoros bajnokról készült. 2011-ben miután az akkor már világsztár Sebastien Loeb mellé állandó versenyzőként bekerült a Citroën gyári csapatába, a szerződésében követelte az egyenlőséget. Nem kapta meg, amit viszont nem volt hajlandó elfogadni. A csapat vezetői meglepődtek, ugyanis elődje, Dani Sordo zokszó nélkül elfogadta a hasonló feltételeket, de Ogier számára elfogadhatatlan volt a megalkuvás – még akkor sem, ha ez derékba törhette volna karrierjét.

„Bátorkodtam szembemenni Loeb ikonjával” – mondja Ogier a filmben. „Gyakran azt mondták nekem az emberek, hogy 2011 nem az én évem volt. Mindenki negatív dolgokat próbált rámvetíteni, de én csak a pozitívumokra emlékszem. Sokat formálódtam abban az időszakban, sőt mondhatni ez a szezon tett igazi versenyzővé.”
A harciassága és a makacskodása miatt a Citroen csapatból kikerült, de ez meghozta a lehetőséget a Volkswagennel. A többi pedig már történelem.
A végére még egy rekord: Sebasitien Ogier és Juha Kankkunen tudott csak három különböző márkával világbajnoki címet szerezni.
Boldog születésnapot kívánunk!
McRae
Fotó: Toyota Gazoo Racing

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss