2024. április 24. 11:12

KezdőlapWRCLatvala szerint Evans túl sokat gondolkodik

Latvala szerint Evans túl sokat gondolkodik

-

Elfyn Evans 2022-ben elszalasztotta a világbajnoki címet. Az előző két évben nagyot harcolt Ogier-vel, és úgy tűnt ebben a szezonban végre ő lehet a bajnok. Nem így lett, és ez nem csak Rovanpera miatt volt így, hanem a csapatvezető szerint a brit versenyző saját magát is okolhatja.

Elfyn Evans képes a legmagasabb szinten versenyezni. Ez köztudott, az eredmények is igazolják ezt. A probléma az volt, hogy Evans nem teljesített egyenletesen ezen a szinten az egész évben.

Több rally volt, amelyen a Toyota versenyzője még saját elvárásaitól is elmaradt. Annak ellenére, hogy folyamatosan dolgoztak, a fejlesztések nem mindig mutatták meg a hatásukat az eredményekben.

„Elfyn, technikailag mindent nagyon jól tud az autóról. Nagyon analitikus. A Japán Rally előtt beszéltünk vele, és ebben az évben nem tudott olyan magabiztossá válni ezzel az autóval, mint a tavalyival, mert a szabályokban rejlő korlátozások miatt kevesebb lehetőség volt a Yaris beállítására” – mondta Jari-Matti Latvala. A csapatfőnök azt is elismerte, hogy Evans sebessége a Yarisszal is megvan, a probléma nem ebben rejlik.

„Csak neki kell lazának kellene lennie. Szerintem ez a fontosabb része. Túl sokat gondolkodik. Szerintem ez a lényeg. És minden megvan ahhoz, hogy jövőre sikeres legyen.”

Evans is tudja, hogy továbbra is esélye van a világbajnoki címre. Keményen dolgozik Toyota mérnökeivel a télen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a GR Yaris Rally1-ben teljesen otthon érzi majd magát a következő szezon elején.

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Tom Fowler technikai igazgató rámutatott, hogy a Toyota is nyomást érez abban a tekintetben, hogy Evans áttörést érjen el az autóval, különösen az elmúlt években a csapatnak szerzett sikerei után.

„Ez nagyon fontos számunkra, nem csak a csapat szempontjából, hanem személyes szempontból is” – mondta Fowler. „Hihetetlen volt az a siker, amit Elfyn hozott nekünk, amikor 2020-ban csatlakozott hozzánk, és a 21-es szezonban, amikor a 2017-es autónkkal versenyzett.”

„Sébastien Ogiert kétszer is nyomás alatt tartotta a szezon végéig, rengeteg pontot és győzelmet gyűjtött, és ezzel bajnoki címet szerzett nekünk a gyártóknál. Szeretnénk visszakapni azt az Elfynt. Teljes mértékben elfogadjuk, hogy ennek nem csak ő az oka, hanem mondjuk az autó sem illik hozzá. Nagyon jó, ha kimondjuk, hogy ez egy gyors autó, de ez nem számít, ha nem megfelelő neki” – rlszletezte Fowler.

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

 

Friss