2024. április 19. 02:36

KezdőlapWRCSzavazhatunk az év WRC versenyzőjére

Szavazhatunk az év WRC versenyzőjére

-

Érdekes szavazást indtott a rally világbajnokság weboldala, mert szakmai alapokon keresik az év rallyversenyzőjét. Kalle Rovanpera mellett magyar szemmel esélytelennek tűnik a másik három jelölt, de ezúttal érdemes kicsit más szemlélettel megközelíteni a szavazást.

Talán érdemesebb az év tehetségében, vagy magyarosabban az év felfedezttjében gondolkodni. A nevek listája rávilágít a miértre is.

Lauri Joona

Ez az év áttörést jelentett Joona számára, mivel a 26 éves pilóta megszerezte első világbajnoki címét. Az M-Sport Ford Fiesta Rally3-as autójával Joona a WRC3 címig menetelt, miután ötből három versenyt megnyert – legyőzve cseh riválisát, Jan Černýt a spanyolországi futamon. Joona ebben a szezonban az FIA Junior WRC-n is szerepelt, és a horvátországi első győzelmét követően a negyedik helyen végzett a one-make kategóriában.

Lauri Joona Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Emil Lindholm

2022-ben a WRC2 kategóriába lépve Lindholm a WRC élvonalának utánpótlás kategóriájában az első szezonját a tanulásra szánta. A finn azonban rögtön az élmezőnybe érkezett, és annak ellenére, hogy Svédországban frusztrálóan kezdett, két győzelmet és három további dobogós helyezést szerzett. Ezzel letaszította Andreas Mikkelsent a trónról, így lett az új WRC2 világbajnok. Persze kellett hozzá az okos – és anyagilag is megterhelő – stratégia is, de az kétségtelen, hogy Lindholm fejlődése figyelemre méltó.

Emil Lindholm
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Kalle Rovanpera

Rovanpera csak a harmadik teljes szezonját tejesítette az élvonalban, de ebben az évben ellenállhatatlan volt, 13 versenyből hatot megnyert a Toyota GR Yaris Rally1-gyel. A szezonja annyira domináns volt, hogy két fordulóval a vége előtt megszerezte a bajnoki címet az Új-Zéland Rallyn. Ezzel mindössze egy nappal a 22. születésnapja után a WRC valaha volt legfiatalabb bajnoka lett – több mint öt évvel megdöntötte Colin McRae korábbi rekordját.

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Robert Virves

Az FIA Junior WRC 2022-es váltása az összekrékhajtású Rally3-as Fiestára gyógyírnak bizonyult az észt Virves számára, hogy nemzetközi szinten is áttörő évet produkáljon.

Hihetetlen szívósságot mutatva, hogy minden rallyn rajthoz állt, miközben a finanszírozás mindig is kérdéses volt. Virves négy dobogós helyezést ért el, beleértve a győzelmet az utolsó fordulóban, és ezzel megszerezte az FIA Junior WRC címét. További elismerése Virvesnek, hogy a szezon közepén az angol típusó itinerre váltás nem akasztotta meg őt, sőt eredményei csak tovább javultak.

Virves
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A szavazást oldalát itt lehet elérni.

Lindholm
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss