2024. április 24. 12:46

KezdőlapWRCA legfiatalabb világbajnok navigátorok 

A legfiatalabb világbajnok navigátorok 

-

Sokszor csak a pilóták által elért rekordokról esik szó, a Dirtfish azonban felsorolta a legfiatalabb világbajnok naivigátorokat is. 

Azt mindenki tudja, hogy Kalle Rovanpera idén mindenidők legfiatalabb világbajnoka lett megelőzve Colin McRae-t. 

De mia a helyzet a navigátorokkal? 

A Dirtfish 10-es listáján Juha Piironen szerepel a sorrend végén, aki Juha Kankkunen mellett 35 évesen szerezte első vb címét. 

A kilencedik helyen Julien Ingrassia szerepel, aki 2013-ban 34 évesen lett világbajnok Sébastien Ogier mellett. 

33 évesen lett világbajnok Daniel Grataloup, aki 1993-ban Francois Delecour társa volt az autóban, és bár Delecour második lett Juha Kankkunen mögött a bajnokságban, a finn pilóta évközben navigátort váltott, így a versenyzőtársak között Grataloup lett a világelső. 

Bernard Occelli, Didier Auriol navigátora a hetedik helyre került a listán. Occelli 1994-ben lett világbajnok és csupán két nappal fiatalabban, mint Grataloup. 

32 évesen és 2 hónaposan jutott a csúcsra Martin Jarveoja, aki 2019-ben lett világbajnok Ott Tanak mellett. 

A lista ötödik helyén Daniel Elena áll, aki kilenc nappal 32 éves kora előtt lett világbajnok 2004-ben Sébastien Loeb társaként. 

31 évesen lett világbajnok Tiziano Siviero, aki 1988-ban Miki Biasion társaként ért a csúcsra. 

A képzeletbeli dobogó legalsó fokán Luis Moya áll, aki Carlos Sainz társaként ért a csúcsra 1990-ben, 30 éávesen. 

A második helyen álló David Richards-ról elsőre talán mindenkinek a Subaru és a Prodrive jut eszébe, azonban 1981-ben éppen az ő navigálásával szerezte egyetlen vb címét Ari Vatanen, Richards ekkor 29 éves volt. 

A legfiatalabb világbajnok nívigátor pedig Christian Geistdörfer, aki mindössze 27 éves volt 1980-ban, amikor Walter Röhrl mellett a csúcsra ért. 

Friss