2024. április 19. 03:12

KezdőlapWRCRovanpera 15 évesen tesztelte a Toyota WRC-jét

Rovanpera 15 évesen tesztelte a Toyota WRC-jét

-

A Dirtfish egy hatéves titokra derített fényt, Kalle Rovanpera már 15 évesen vezette a Toyota Yaris WRC-t egy titkos teszten. 

A Dirtfish munkatársa, David Evans a Japán Rally alatt kávézott Tommi Makinennel és a TGR korábbi csapatvezetőjével Mia Miettinennel, akiktől megtudta, hogy 2016. augusztus 7-én különleges dolog történt, mely egészen eddig titok volt. 

A Toyota tesztelni hívta a fiatal versenyzőket, Esapekka Lappit, Teemu Suninent és a 15 éves Kalle Rovanperát. 

“Látni szerettük volna a fiatal finn versenyzők tudását, ezért egy titkos teszten lehetőséget adtunk számukra” – mondta Makinen. „Ott volt Lappi, Suninen és Rovanpera is, azonban mivel csak 15 éves volt Kalle, így kevésbé vettük komolyan először. Néhány gyakorlás után egy tesztútra mentünk, készítettünk egy itinert, majd… Majd Kalle Rovanpera mindenkinél gyorsabb volt. Mindez annak ellenére, hogy a többieknek már nagyobb tapasztalatuk volt. A gyorsan vezetés a vérében volt Kallénak, majd a Yarisból kiszállva csak annyit mondott, hogy nagyon könnyű vezetni az autót, nagyon könnyű gyorsnak lenni vele. 

Ezt követően egy technikásabb szakaszon folytatódott a tesztelés. 

Lappi indult elsőként, elérte az alap időt. Ezután elmentem Kalléval bejárni a pályát és észrevettem pár ívet, melyen időt lehetett nyerni. Nem szóltam róla Kallének. Majd Kalle következett a teszten és azonnal a legjobb időt érte el. 

“A beszélgetések során hallgatta Kalle a versenyzőtársait, majd beült az autóba és a leggyorsabb időket érte el” – mesélte Mia Miettinen. „Azonnal kiderült számunkra, hogy Kalle egyszer világbajnok lesz, csak az volt a kérdés, hogy mikor és hányszor.”  

Azt hiszem könnyedén megdönti a vb címeim számát” – mondta a négyszeres világbajnok Tommi Makinen. „Kalle most 22 éves, én 22 évesen kezdtem a karrierem. 

A tesztről egészen sokáig még Harri Rovanpera sem tudott, csak azok ismerték ezt a történetet, akik jelen voltak a teszten, de ők mélyen hallgattak erről. 

Fotó: Mia Miettinen / Dirtfish

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss