2023. január 29. 02:51
KezdőlapWRCAz FIA elégedett a hibrid Rally1-es autók első szezonjával 

Az FIA elégedett a hibrid Rally1-es autók első szezonjával 

-

Az FIA főként azért vezette be a 2022-es WRC szezontól a hibrid autókat, hogy új gyártók lépjenek a sorozatba, és bár ebben a tekintetben nem sikerült előrelépni, a szövetség mégis elégedett a hibrid autók első szezonjával. 

2021 végén befejeződött a WRC autók 25 évesn át tartó korszaka és 2022-ben elkezdődött a hibrid, Rally1-es autók korszaka. 

Az első szezon igen jól sikerült az új autókkal. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

“Az első év a hibrid autókkal olykor nehéznek tűnt, de összességében sikeresek lettek az új járművek – mondta Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója a motorsport.com oldalnak. – Továbbra is keményen kell a versenyzőknek küzdeni és köztük csupán másodpercek döntöttek sokszor. Azt hiszem, ezzel elégedettek lehetünk.” 

“Az autók biztonságával is elégedett lehet mindenki, mert bár voltak komoly balesetek az idei szezon során, az autók jól vizsgáztak.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Aggódtak néhányan az autók gyorsasága miatt is, azonban egyértelműen kiderült, hogy a Rally1-es autók gyorsaságával sincs probléma. Mindhárom gyártó tudott versenyt nyerni, szoros küzdelmek alakultak ki, és ez mindenképp pozitív.” 

“Sok kihívást tartogattak a hibrid egységek is, és a beszállító Compact Dynamics dolgozói 20 évet öregedtek az idén, de a munkájukat elismerik a csapatok.” 

“Jelentős előrelépést tettünk a károsanyag kibocsátás csökkentése terén is, azonban most év végén a többi autósport sorozat vezetői azt mondják, hogy ha a WRC-nek sikerült e téren is előrelépni, akkor mi is képesek vagyunk rá.” 

A Rally1-es szabályok 2024 végéig vannak érveényben, azonban vélhetőeen ezt követően is maradnak, csupán némi változtatás kerül bevezetésre. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss