2024. április 27. 03:10

KezdőlapWRCMegjelent a Svéd Rally nevezési listája

Megjelent a Svéd Rally nevezési listája

-

Még el sem kezdődött a 2023-as WRC szezon, de már a második verseny nevezési listája is megjelent. 

Összesen 52 autó áll majd rajthoz a WRC egyetlen teljesen havas és jeges versenyén, amelyre február 9. és 12. között kerül sor. Az indulók között kilenc Rally1-es autó, valamint 25 WRC2-es nevező lesz.

A lista élén természetesen a tavalyi svédországi győztes és a regnáló WRC-bajnok Kalle Rovanperä áll. Hozzá csatlakozik a Toyota Gazoo Racingből két csapattársa, Elfyn Evans és Takamoto Katsuta – a japán versenyző a Toyota főcsapatának pontszerző pilótájaként debütál.

Az olasz Lorenzo Bertelli lesz az első privát versenyző, aki a Ford Puma után a Toyota Yaris Rally1-est is vezeti, Simone Scattolin navigál majd neki.

Svédországban Craig Breen ül a Hyundai harmadik autójába, ez lesz az első rajtja az i20 N Rally1-gyel. A koreaiaknál a finn Esapekka Lappi és a belga Thierry Neuville vezeti a másik két autót. Az M-Sport pontokat Ott Tänaktól és Pierre-Louis Loubettől remélhet.

Puma
Ford Puma Rally1 – foto: Drew Gibson

A WRC2-ben a svédeknél is nagy csata várható.  A regnáló bajnok Emil Lindholm egy Škoda Fabia RS Rally2 fedélzetén kezdi meg címvédést, mellette Oliver Solberg, Jari Huttunen, Egon Kaur és Sami Pajari is a csehek új modelljében bízik.

A Hyundai két gyárilag támogatott i20 N Rally2-t nevezett, Teemu Suninen és Fabrizio Zaldivar kezdi meg az évet ezen a versenyen, Georg Linnamäe pedig a Volkswagen Poloról szintén Hyundaira vált.

Hyundai i20 N Rally1
foto: Hyundai Motorsport

Az FIA Junior WRC bajnoka, Robert Virves is feljebb lép, egy Ford Fiesta Rally2-vel indul, amely lehetőséget a bajnoki cím megszerzésével nyert meg. Lauri Joona, a tavalyi WRC3 bajnok szintén egy osztályt lép fel egy Fabia Rally2 Evo-val.

A WRC3-ban indulók között van Roope Korhonen, Toni Herranen és Filip Kohn, míg kilenc pilóta nevezett be az FIA Junior WRC nyitó fordulójába, ők Ford Fiesta Rally3-asokkal versenyezhetnek, mert a Renault Clio Rally3 homologizációja csak tavaszra várható.

Yaris
Fotó: Julien Pixelrallye

Friss