2024. április 18. 07:00

KezdőlapWRCFIA: Nem égő ház a WRC a három gyártóval, de a jövő...

FIA: Nem égő ház a WRC a három gyártóval, de a jövő miatt változtatni kell

-

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem szerint nem katasztrófa, hogy csak három gyártó van a WRC-ben, de belátja, hogy a jövő érdekében, még egy-két gyártóra szükség van. 

2020-tól csupán a Toyota és a Hyundai, valamint a félgyári M-Sport a WRC gyártói. Az FIA 2022-től abban a reményben vezette be a hibrid Rally1-es autókat, hogy további gyártókat vonzzon a sorozatba. 

A Skoda, az Alpine és a Stellantis csoport ugyan kinyilvánította érdeklődését a WRC iránt, azonban csak akkor hajlandóak belépni a sorozatba, ha változnak a szabályok. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

A jelenlegi szabályrendszer 2024 végéig szól, és vélhetően két hónap múlva nyilvánosságra kerül a 2025-től életbe lépő szabályozás, mely megerősítheti a WRC jövőjét és komoly érdeklődés mutatkozhat más gyártóktól.

A Monte-Carlo Rallyra ellátogató Mohammed Ben Sulayem szerint nem kataszrrófa, hogy most csak három gyártó van a WRC-ben, azonban elismerte, hogy a jövőben további gyártókra van szükség. 

“A WRC jövője terén nemcsak a gyártók száma fontos, hanem a versenyek helyszíne, a közvetítés és a nézők is fontos tényezők – mondta az FIA elnöke a Motorsport.com oldalnak. – Azt gondolom, hogy a WRC fenntartásához szükség van további gyártókra, de még három gyártóval is igen sikeres. További 1-2 gyártó belépése még nagyobb csatát eredményezne. A jelenlegi szabályozás bevezetését jónak gondolom, de a jövőben némileg változtatni kell rajta. Az autók erősebbé váltak a hibrid rendszerekkel, a versenyzők is képesek voltak hozzá alkalmazkodni, azonban a fenntarthatóság miatt mégis kisebb változásokat kell eszközölnünk.” 

Ben Sulayem a változtatásokat tehát szükségesnek érzi, de szerinte jelenleg sincs nagy baj. 

“Nem hiszem, hogy bajban van a WRC. A jelenlegi szabéályozás jó, de tovább kell fejleszteni. Meg kell nézni, hogy a szabályozásnak mely területei a fenntarthatóak és melyek nem. Nem a a környezet szempontjából való fenntarthatóságra gondolok, hanem a sport fenntarthatóságára. Vonzóbbá kell tennünk a WRC-t, és eszerint kell változtatnunk.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss