2024. április 19. 23:12

KezdőlapWRCA versenyzők több havat szeretnének a Montén

A versenyzők több havat szeretnének a Montén

-

A hó és jég az évtizedek alatt megszokottá vált a Montén, ahogy a száraz, nedves út felület is. Idén azonban sokkal inkább hasonlított a hercegség versenye egy aszfaltos futamhoz. 

A Monte-Carlo Rally legsikeresebb versenyzője, Sébastien Ogier és idei második helyezettje, Kalle Rovanpera is szeretné, ha a verseny szakaszait északabbra jelölnék ki a szervezők, hogy a pályákra visszatérjen a hó és a jég. 

A Monte 2007-2021 között Gap környéki pályákon zajlott, majd az utolsó napon már Monacóhoz közelebb jelöltek ki pályákat, így sokkal több esély volt a hóra a szakaszokon, mint tavaly és idén, amikor már csak Monte-Carlohoz közelebbi pályák szerepeltek. 

“Ha a versenyzők délebbi pályákon versenyeznek, akkor kevesebb esély van a hóra – mondta Sébastien Ogier a Monte-Carlo Rally után. – A globális felmelegedés itt is érződik, és alacsonyabb pályákon keversebb esély van a hóra, amivel főként csak a hegycsúcsokon találkozhatsz. Gapból származóként nem szeretnék Gap mellett érvelni, de lehetne még pályákat találni, ahol több az esély a hóra. Úgy hallottam, hogy van esély az északabbi pályákra, amivel visszatérne a gumistratégia fontossága, mert most igazából egy szép aszfaltos versenyünk volt.” 

A versenyzők számára az idei futamon is fontos volt a gumistratégia, de elsősorban a gumikezelés, nem pedig a helyes gumiválasztás terén. 

Kalle Rovanpera szerint az idei verseny valóban más volt, mint a korábbi Monték esetében. 

“Teljesen más fajta versenyt eredményeznek a száraz pályák, sokkal inkább hasonlít egy hagyományos aszfaltos versenyhez – mondta a 2022-es világbajnok. – Sokkal nagyob a tempó, és nagyon kell vigyáznunk a gumikra, mert nincs elég belőlük.” 

Elfyn Evans szerint jót tenne a Monténak, ha több lenne a hó. 

“Az idei Monte szokatlanul száraz volt, de amikor délebbi pályák vannak a programban, akkor ez benne van a pakliban – mondta a walesi pilóta. – Azt hiszem, hogy Gap környéki pályákon sokkal nagyobb esély lett volna a hóra, ami jót tett volna a versenynek.” 

A rendezőkhöz is eljutottak a versenyzők nyilatkozatai, és szerdán bejelentették, hogy 2024-ben a pályák Gap környékén lesznek kijelölve, így több hó lehet a pályákon.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss