2024. április 19. 23:15

KezdőlapWRCAz M-Sport nem aggódik az új Skoda tempója miatt

Az M-Sport nem aggódik az új Skoda tempója miatt

-

Az új Skoda Fabiával induló versenyzők Monte Carlo Rallyn mutatott meggyőző teljesítménye ellenére sem gondolja Richard Millener, hogy a csehek az egyértelmű esélyesei a WRC2 bajnoki címnek.

A 18 szakaszból 16-ot megnyertek a skodások a Monte Carlo Rallyn, azaz a gyorsaságik 88 százalékán a harmadik generációs Fabia volt a leggyorsabb. A WRC2 bajnokcsapata, a Toksport új Fabiák flottájával jött a versenyre, köztük Delecour autójával, amelyet a magyar Eurosol csapat hozott a szezonnyitóra. Néhány privát induló is az új Fabiávval érkezett. Oliver Solberg, Nikolay Gryazin és Erik Cais tudott szakaszt nyerni az autóval és egyedül Yohan Rossel Citroënje törte meg az új Skoda dominanciáját.

Az M-Sport Fiesta Rally2-je eközben csak az ötödik helyen végzett a WRC2-ben, közel két perccel a győztes Rossel mögött. Adrien Fourmaux mindössze kétszer végzett a legjobb három között, egyszer lett negyedik, de a többi gyorsaságin ötödik vagy rosszabb helyen ért célba.

A látszólagos kiegyensúlyozatlanság ellenére Millenert nem aggasztja az, amit az új Škodából látott. A csapatvezető ennek ellenére elismerte, hogy picit zavarja, hogy a figyelem a Skodára irányul. „Nos… nyilván egy kicsit, mert szeretnénk, ha Fiesta lenne ebben a pozícióban, de jó, hogy kimondhatjuk, hogy itt a tecnikai előírások nagyon jól működnek” – mondta Millener.

Gryazin
Nikolay Gryazin – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

„Rendben, Nikolay dominált, de ez nem az autón múlt, hanem az ő vezetésén. Ha megnézzük a többi új autót, ez nem egy 1-2-3-as eredmény az új Škodával. Oliver is nagyszerű munkát végzett, de azt mondanám, hogy ez is inkább a pilóta szintje. Amikor Yohan [Rossel] és Stéphane [Lefebvre] versenyben van a Citroënnel, ami egy régebbi autó, mint a Fiesta is, és Chris Ingram is ott van az előző specifikációjú Skodával, akkor jó látni, hogy még mindig közel van az összes autó – nem csak egy lesz, aki a végén mindent visz.”

Solberg
Oliver Solberg – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

„Régóta megjelent már a Rally2-es autónk, és a Škoda annyira nagy marketing nyomást alakított ki, hogy emiatt mindig a címlapokra került. De jó látni, hogy nem csak úgy elsétáltak mindennel” –utalt Millener arra, hogy a dominancia ellenére nem Skoda versenyző nyerte a Montét.

Igaz, hogy végül Rossel lett az első, de ehhez óvnia kellett, viszont az óvás nélkül is a második helyen végzett volna a francia, ráadásul nagyon közel volt Giazynékhoz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Montén egy Hyundai lett a harmadik Pepe Lopezzel. Az ő hátrányuk már egy perc felett volt, de a negyedik helyen Eric Caisék már csaknem másfél perc hátrányban voltak. Persze a Monte különleges verseny, valós képet majd a szezon második harmadában láthatunk.

A Fabia RS Rally2-vel a jövő heti Sweden Rallyn is rengeteg gyors versenyző indul majd, köztük Oliver Solberg, a WRC2 címvédője, Emil Lindholm és finn honfitársa, Sami Pajari.

François Delecour (FRA) and Sabrina De Castelli (FRA) perform during World Rally Championship Monte-Carlo in Monte-Carlo, Monaco on January 21, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202301210157 // Usage for editorial use only //

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss