2024. április 20. 02:03

KezdőlapWRCEvans győzelemben bízik a Svéd Rallyn

Evans győzelemben bízik a Svéd Rallyn

-

A Toyota Gazoo Racing versenyzője sikerre éhesen indul Umeå-ba, hiszen közel 16 hónapja nem állt a WRC dobogó tetején. Utolsó diadalát a Secto Rallyn aratta 2021-ben, a Rally1 bevezetése előtti évben.

Svédország a múltban a walesi vadászterülete volt. 2020-ban megnyerte a versenyt – ez volt a második rallyja a Toyotánál –, tavaly pedig a második helyen volt Rovanpera mögött, amikor az utolsó napon a reggeli első gyorsaságin balesetet szenvedett, aminek során annyira megrongálta a Yaris elejét, hogy nem tudta folytatni.

A balesetet megelőzően az utolsó előtti napon is volt egy érdekes akciója. A 15-ös szakasz végén egy hófalra tette fel a Toyotát, de a célvonalat még a levegőben átszelte, ezért ezzel nem veszített időt. A célterületet megvilágító mobil fényszórót és annak generátorát viszont picit odébb helyezték.

Természetesen 2020-ban Svédországban kicsit más körülmények között nyertünk, egy másik helyszínen. Mindazonáltal mindig a győzelemre törekszünk. Nem volt sok ilyenben részünk mostanában, ezért alig várjuk, hogy a következőt is megszerezzük” – mondta Evans.

A siker kulcsa a Evans szerint az, hogy olyan autójuk legyen, amely alkalmazkodik a havas utakon a változó körülményekhez. A Svéd Rally a WRC egyetlen tisztán téli versenye, ezért a versenyzők szöges Pirelli abroncsokat használnak.

„Szinte lehetetlen, hogy mindig tökéletes autónk legyen. Arról van szó, hogy olyan autónk legyen, ami alkalmazkodóképes, és persze nem mindig könnyű megtalálni a választ ezekre a kérdésekre. Mint tudjuk havon és jégen, végső soron a tapadás nem mindig magas – még a gumik segítségével sem, de el lehet érni egy magasabb tapadást is” – magyarázta Evans.

Evans
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

„Még mindig ez az egyik leggyorsabb rali a naptárban, főleg, hogy egy kicsit északabbra költöztünk Svédországban, szerintem még gyorsabbak lettek a szakaszok. Van néhány új gyorsaságink, amelyeket még fel kell fedeznünk. De ez egy nagyon tempós menet lesz, az biztos.”

Evans negyedik lett Monte-Carloban amivel a bajnokságban is negyedik. A Power Stage-en szerzett három pontjával 15 pontja van, így kilenc pont a lemaradása Ogier mögött.

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss