2024. március 29. 14:27

KezdőlapWRCAdamo komoly bírálatot kapott azért, amit most már mindenki csinál

Adamo komoly bírálatot kapott azért, amit most már mindenki csinál

-

Andrea Adamo a Hyundai Motorsport vezetőjeként még 2019-ben vetette fel, hogy kisebb versenyeket kellene használni a WRC futamokra való felkészülésre. Akkor azonban még sokan ellenezték ezt, most azonban már mindenki ezt csinálja. 

A Hyundai Motorsport először 2019-ben állt rajthoz nemzeti, vagy még kisebb versenyeken, hogy egy adott WRC futamra készülhessenek a WRC gyári versenyzői. A világjárvány alatt jóval gyakoribbá vált ez a módszer, majd a járvány elmúlásával már újra csökkent a WRC csapatok részvétele a vb futamokon kívül. 

A tesztversenyek ötletét először Andrea Adamo vetette fel a Hyundai csapatvezetőjeként, eleinte azonban nem rajongtak az ötletért a koreai gyártónál. 

“Amikor 2019-ben kitaláltuk ezt a módszert, sok bírálatot kaptam – árulta el Andra Adamo a francia AutoHebdo magazinnak. – Akkoriban én voltam a rossz tanuló az osztályban, most azonban mindenki ezt a módszert alkalmazza. Bár sokaknak nem tetszett, néha elindultunk kisebb versenyeken.” 

2023-ra az FIA csökkentette a tesztnapokat, ezért is döntött úgy mindhárom Rally1-es autógyártó, hogy finn és észt versenyeken készül a Svéd Rallyra. 

Esapekka Lappi Hyundaijal, Takamoto Katsuta Toyotával indul a finn Kuopio Rallyn, míg Ott Tanak az észt Otepaa Rallyn áll rajthoz a Ford Pumával. 

“A Toyota és a Hyundai saját tesztterülete Finnországban van, hogy tudnának ott egy aszfalt agy egy durva murvás versenyre felkészülni? Ehhez el kell menni Spanyolországba tesztelni.” 

Adamo szerint a kisebb versenyeken indulás az autó tanulást is segíti. 

“Néhány versenyzőnek szüksége lehet arra, hogy az autóját többet vezesse teszten, hogy jobban megismerje. Megfelelő tesztkilométer nélkül ugyanis nem lehet olyan tempóval vezetni, mint ami a WRC-ben kell. Erre is tökéletesek a kisebb versenyek.” 

Adamo azt is elárulta, hogy amikor olyan versenyeken vettek részt, ahol egyébként WRC pilótákat és autóikat nem lehetett volna látni, akkor igazi sztárokként kezelték a Hyundait. 

“Amikor olyan francia, észt, spanyol versenyeken vettünk részt, ahol nem láttak volna különben WRC versenyzőket, mindig reflektorfényben voltunk.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss