2024. április 24. 21:09

KezdőlapWRCLesz elég hó a Svéd Rallyn?

Lesz elég hó a Svéd Rallyn?

-

Sem a Svéd Rally szervezői, sem Jari-Matti Latvala nem aggódik amiatt, hogy az enyhébb időjárás miatt kevés lesz a hó a Svéd Rallyn. Szerintük remek versenyt láthatunk a hétvégén.

Az enyhe időjárás persze viszonylagos, Umeában nappal nulla fok környékén mozog a hőmérséklet, éjszaka pedig -3 és -5 fok körül alakul a leghidegebb órákban. A hétvégére nappal picivel fagypont felett jósolnak az előrejelzések, hajnalban pedig akár -8 fok is lehet vasárnap.

A Toyota csapatvezetője Jari-Matti Latvala szerint minden rendben lesz, kellően havas körülményeket kapnak a résztvevők és a szurkolók. Márpedig ő jól ismeri az északi viszonyokat.

Idén még az Arctic Rallyn is volt hó, de nem annyira sok. Szerintem sokkal magabiztosabbak lehetünk abban hogy itt is lesz elég hó, mert a helyszín Svédországban sokkal északabbra van. Igen, lesznek jobb és rosszabb évek, de szerintem nem kell aggódnunk a verseny lemondása miatt. Inkább a talaj a kérdés és a murva ami előbukkanhat” – mondta Latvala.

„Múlt héten, amikor Finnországban teszteltünk, plusz fokok voltak. Megtört a felső jégréteg és elértük a murvát. Azt hiszem, Umeaban is ilyenek lehetnek a viszonyok, van ugyan hó, de az út felületén a jég megolvad, ha meleg marad. A hó viszont ott van, meglesznek a hófalak az út mellett, de a lényeg a pálya felülete lesz.”

Svéd Rally
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Latvala ezzel a verseny nehézségére is rávilágított. Úgy kell felkészülni a havas viszonyokra, hogy meglesz a lehetősége annak, hogy valójában hófalak közt, de murván versenyeznek a párosok. A beállítások tekintetében ez komoly fejfájást okozhat a mérnököknek. A szurkolóknak viszont az a fontos, hogy ne a sárban dagonyázzanak a párosok, hanem a havon száguldjanak az autók.

Évről évre előkerül a tökéletes Svéd Rally receptjének kérdése, ami jóval bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Kell egy nagy havazás, aztán egy nagy olvadás, majd körülbelül egy hét -20 fokos fagy, hogy a permafroszt mélyen átfagyjon és stabil és sziklaszilárd jégréteget adjon legfelül. Aztán újra egy halom hóra van szükség, hogy az út kétoldalán kialakuljanak a hófalak, és kész is a tökéletes havas rallypálya.

Idén majdnem így alakult, az egyetlen szépséghiba, hogy az elmúlt napokban kicsit melegebb volt a kelleténél. A szervezők viszon derűlátóak, szerintük fantasztikusak a körülmények és tökéletes verseny lesz a 70. Svéd Rally.

Veiby
foto: Kristoffersson Motorsport

 

 

 

Friss