2024. április 25. 02:55

KezdőlapWRCSvéd szövetség: Nem engednénk indulni, Oliver Solberg: Nem csinált semmi rosszat

Svéd szövetség: Nem engednénk indulni, Oliver Solberg: Nem csinált semmi rosszat

-

A svéd szövetség nem engedné rajthoz állni Nikolay Gryazint az ország WRC futamán, Oliver Solberg azonban kiállt az orosz versenyző mellett. 

Az FIA miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, megtiltotta az orosz és fehérorosz versenyzők számára hazájuk országának zászlóját, illetve szimbólumait viselni. 

Nikolay Gryazin azon kevés orosz versenyző közé tartozik, aki nemzeti zászlót nem viselve autóján indul WRC futamokon, legalábbis ahol a rendező ország kormánya ezt nem tiltja meg. 

Gryazin és navigátora, Konstantin Aleksandrov hajlandó volt ezt a feltételt elfogadni, azonban néhány rendező országnak így sem tetszik a páros részvétele futamukon, ilyen volt tavaly Észtország, ahol a belügyminisztérium tiltotta meg a WRC futam idejére, hogy orosz és fehérorosz személy az országba lépjen. 

A finn szövetség ugyancsak nem tetszését fejezte ki, hogy Gryazin részt vett a Finn Rallyn, azonban mivel a verseny FIA verseny, így a szövetség nem tilthatja ki a versenyzőket. 

A svéd szövetség szintén nem engedné indulni a fiatal párost a WRC egyetlen havas futamán. 

“Ha a Svéd Autósport Szövetségen múlna, akkor biztosan nem engednénk indulni Gryazint és Aleksandrovot.” – mondta Anna Nordkvist, a szövetség főtitkára a P4 Varmland rádiónak. 

A csatornának elmondta véleményét az orosz páros csapattársa, Oliver Solberg is, aki svéd-norvég állampolgárként a svéd zászló alatt versenyez. 

“Gryazin és Aleksandrov tulajdonképpen nem tett semmi rosszat – mondta Petter Solberg fia. – A háborúról más személy döntött. Erről Nikolay és Konstantin nem tehet. Mi versenyzőként csak vezetjük az autónkat és jól érezzük magunkat.” 

Friss