2024. április 18. 11:11

KezdőlapWRCJövőre a Liepaja Rally is világbajnoki futam lesz

Jövőre a Liepaja Rally is világbajnoki futam lesz

-

Az FIA Rally Világbajnokság (WRC) 2024-ben új országba látogat, amikor a Tet Rally Lettország, korábbi nevén Liepaja Rally bekerül a vb-naptárba.

A döntés Lettország sikeres ERC rendezései után született, és tükrözi a WRC Promóter azon elkötelezettségét, hogy a WRC naptárában legalább egy hely rendelkezésre álljon az ilyen eseményeknek A WRC és az ERC kereskedelmi jogainak tulajdonosaként a WRC Promoter egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy azonosítsa és támogassa azokat az eseményeket, amelyekben megvan a lehetőség a növekedésre és arra, hogy a WRC család részévé váljanak.

A Tet Rally Lettország természetesen továbbra is utakon zajlik, és Európa egyik legnagyobb kihívást jelentő rallyja, amely lélegzetelállítóan gyors pályákat használ, és ezek ügyességet és centiméteres pontosságot követelnek meg a pilótáktól és a navigátoroktól.

„Mindig is az volt a célunk, hogy legalább egy hely rendelkezésre álljon a WRC-naptárban, hogy egy esemény az ERC-ből a WRC-be kerüljön” – magyarázta Peter Thul, a WRC Promoter sportért felelős igazgatója.

Loeb
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Az, hogy a Tet Rally Liepaja elsőként kapta meg ezt a helyet, egyértelműen elismerése sport- és promóciós kiválóságának, valamint a lett kormány rally melletti elkötelezettségének. A döntés rávilágít a balti régiók stratégiai fontosságára a WRC számára. Régi kapcsolatunk van a TV3 közvetítő partnerrel, és reméljük, hogy a 2024-es eseményre kibővítjük az együttműködést velük. Ez, valamint a több mint 150 országban működő, több mint 50 műsorszolgáltatóból álló, folyamatosan bővülő hálózatunk teszi a WRC-t a bolygó egyik legnézettebb motorsport bajnokságává” – tette hozzá Thul.

A verseny szervezői szorosan együttműködtek az FIA-val és a WRC Promoterrel annak biztosítása érdekében, hogy az esemény megfeleljen a WRC-körhöz szükséges magas követelményeknek. A rally Lettország számos területére jut majd el, Riga és Liepāja városaitól Talsi, Tukums, Kuldīga és Dienvidkurzeme régiókig.

„Ez egy álom vált valóra pillanata. Sok évvel ezelőtt elkezdett munkánk végül egyértelmű útvonalon ér véget Lettország számára, azzal hogy 2024-ben WRC-versenyt rendezhet” – mondta Raimonds Strokšs, a Tet Rally Lettország igazgatója. „Az RA Events, mint rendezvényszervező számára ez egy óriási mérföldkő, amely hatalmas felelősséget hordoz magában. De olyan megbízható partnereink vannak a lett kormányban, a rally székhelyén Liepajában, a fővárosunkban Rigában és a főszponzorunkban, a Tetben és sokan másokban. Mögöttük egy még szélesebb, lelkes emberekből álló csapat áll, akikkel ezt meg tudjuk valósítani, és készek megbirkózni az összes előttünk álló kihívással.”

A 2024-es Tet Rally Lettország pontos dátumait később hozzák nyilvánosságra, és a megállapodást még szentesítenie kell a Motorsport Világtanácsnak.

Tavaly a Liepaja Rallyn két magyar páros ért célba. Csomós Miklós és Nagy Attila a 11. helyen fejezte be a versenyt, Herczig Patrik és Varga Kristóf a kategóriájuk negyedik helyén ért célba. 2023-ban az ERC negyedik futama lesz a lettországi verseny, június 16-17-én.

Herczig Patrik Liepaja
foto: Clio Trophy by Toksport WRT

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss