2023. április 02. 13:31
KezdőlapWRCMiért szerepel skorpió az Abarth emblémájában?

Miért szerepel skorpió az Abarth emblémájában?

-

Az 1949 áprilisában alapított Abarth márka emblémájában egy nagy skorpió szerepel, azt azonban kevesen tudják, hogy miért. 

A motorsportban megannyi sikert megért meg ért Abarthot 1949-ben Carlos Abarth alapította, aki leginkább a versenyzés világában, a motorsportban képzelte el új cégét. Azonban a kezdeti tőke hamarosan kevésnek bizonyult, ezért Carlos Abarth kereskedelmi projektekbe is bocsátkozott. Ez a projekt elsősorban kipufogócsövek gyártásában nyilvánult meg, mely hamarosan komoly sikert jelentett az Abarth cégnek. 

A gyarapodó vagyonnak és a Fiattal meglévő együttműködésnek köszönhetően pedig hamarosan már a versenyeken is meglett az eredménye. 1955-ben piacra került a Fiat 600, mely rengeteg versenyt nyert meg, utódja a Fiat 850 pedig a Fiatot és az Abarthot is egyre közelebb hozta egymáshoz, majd 1971. augusztus 1-jén a Fiat felvásárolta a skorpiós Abarthot, mely emblémájában az alapítójának csillagjegye miatt szerepel az ollós állat. 

Az Abarth ettől a pillanattól kezdve a Fiat csoport tagja lett, melyen keresztül olyan legendás autók sikereihez járult hozzá, mint a Fiat 124 és 131, a Lancia Stratos és 037, valamint a Lancia Delták különböző változatai. 

Friss