2024. április 25. 08:42

KezdőlapWRCMitikus autók: Subaru Impreza 555

Mitikus autók: Subaru Impreza 555

-

1995-ben világbajnoki címet szerzett Colin McRae a Subaru Impreza 555-tel, itthon pedig többek között néhai Ranga László és Bathó Zoltán kezei között csodálhattuk a japán járművet. 

A Subaru a Legacy kevés sikere után 1993-ban úgy döntött, hogy az 1000 Tó Rallytól az Imprezával folytatja, autójának pedig az 555 nevet adja, mivel főszponzora a State Express 555 volt, azonban az FIA szabályai szerint a cigarettagyártót nem reklámozhatta.

Az Impreza bár ugyanazt a motort, alvázat és rugóstagokkal épített felfüggesztést használta, mint a Legacy, azonban annál kisebb méretű volt, így könnyebben volt irányítható. A motor új turbót, intercoolert és hengerfejeket kapott.

Az autó pedig már a debütáló versenyen második helyen végzett Ari Vatanennel. A legnagyobb sikerre azonban még várni kellett 1995-ig, amikor Colin McRae és Carlos Sainz uralta a világbajnokságot, McRae 1995-ben világbajnok, míg Sainz második lett, a Subaru pedig 1995-ben, 1996-ban is világbajnok lett, az Impreza WRC-vel pedig 1997-ben is csúcsra ért.

A modern autókkal bár már nem lehet felvenni a tempót az 555-tel, azonban még napjainkban is versenyeznek vele, 2022-ben 39 versenyen lehetett látni a legendás autót Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban rendezett versenyeken, no meg természetesen a san marinói Rally Legenden. Idén pedig Jari Saarno indult Subaru Impreza 555-tel Finnországban.

Az ORB bajnoki címet senki sem tudott vele szerezni, pedig többek között olyan versenyzők indultak vele, mint néhai Ranga László és Bathó Zoltán. 

A Subaru Impreza 555 májusban az olasz Mitikus Autók Rallyján is látható lesz. 

 

Friss