2024. március 29. 09:55

KezdőlapWRCMurván folytatódik a Rally2-es Yaris fejlesztése

Murván folytatódik a Rally2-es Yaris fejlesztése

-

A havas és aszfaltos tesztek után a Toyota a murvára fókuszál a Rally2-es Yaris fejlesztésének következő fázisában.

A Toyota 2024-es Rally2-es autója eddigi legnagyobb tesztje előtt áll, és felpörgeti murvás fejlesztési programját. A Toyota műszaki igazgatója, Tom Fowler úgy véli, hogy a közelgő murvás tesztek kulcsfontosságúak lesznek az autó fejlesztésében.

A GR Yaris Rally2 első tesztje 2022 októberében volt, és a koncepcióváltozatot egy hónappal később a Japán Rallyn mutatták be a világnak. Fowler korábban már hangsúlyozta a márka Rally2-es autójának fontosságát, a Toyotának mégis hosszú időbe telt, mire rászánta magát az autó tényleges megépítésére. Párhuzamosan más fejlesztési projekteken is dolgozott a gyár, például a hidrogénüzemű GR Yaris H2-n.

A Citroën, a Hyundai, az M-Sport Ford és a Škoda Rally2 versenyautóival, valamint a Volkswagen előző generációs Polo GTI R5-jével szemben álló autó fejlesztése azonban a tél folyamán felgyorsult, az ERC, IRC és SWRC bajnok Juho Hänninennel, aki vezető tesztpilótaként dolgozik a Yaris-szal.

Fowler elmondta, hogy a fejlesztés „jó úton halad előre, minden jó, nagyon pozitív”, és jelenleg szinte minden második héten tesztelnek.”

Yaris Rally2
foto: Toyota Gazoo Racing

„Dolgoztunk egy kicsit havon, mert ezt könnyebben megtehettük télen. És csináltunk néhány aszfaltos tesztet. Nem annyit, mint amennyire szükségünk van murván, szóval azt mondanám, hogy most a legfontosabb lépés a murvás autó fejlesztése” – mondta Fowler.

„Mivel nagyon sokan használják ezeket az autókat murvás versenyeken szerte a világon, ez a piac az elsődleges, így ez a következő nagy akadály.”

Egy néhány héttel ezelőtti franciaországi teszt volt az autó első jelentős aszfaltos tesztje, ahol ugyan más versenyzők is vezették az autót, de ott is Hanninen volt az első számú tesztversenyző és ez a murvás teszteken is így lesz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss