2024. március 28. 16:43

KezdőlapWRC42 éve szenvedett tragikus balesetet Marcus Grönholm édesapja

42 éve szenvedett tragikus balesetet Marcus Grönholm édesapja

-

Ulf Grönholm mindössze 38 éves volt, amikor 42 évvel ezelőtt a finn bajnoki Hanki Ralli előtt tragikus balesetet szenvedett az edzésen.  

Ulf Grönholm 1967-ben 24 évesen kezdett versenyezni, majd 1977-ben már finn bajnoki címig jutott Opel Kaddettel, amit egy évvel később meg is tudott védeni. Első bajnoki címét Timo Salonen és Ari Vatanen, míg a másodikat Hannu Valtaharju és Henri Toivonen előtt zárva tudta megszerezni. 

Marcus Grönholm édesapja négy WRC futamon is rajthoz állt, melyek közül az 1979-es 1000 Tó Rallyn volt a legeredményesebb, akkor egy Fiat 131-gyel az abszolút negyedik helyet szerezte meg. 

Az a981-es szezon is nagyszerűen kezdődött Ulf Grönholm számára, hiszen a finn kupába tartozó Riihimaki Rallyt, majd a Lappföld Rally, ERC futamot is megnyerte Fiatjával, míg a finn bajnoki Mantta Rallyn második lett. 

A finn bajnokság harmadik versenyére, a Hanki Rallira készülve éppen edzett versenyautójával 1981. február 26-án éjjel, amikor a havas úton egy hókotróval ütközött frontálisan. A 38 éves Ulf Grönholm és 26 éves navigátora, Bob Rehnström azonnal életét vesztette az ütközés során. A korabeli média információi szerint a hókotró lámpái felvoltak kapcsolva, más értesülések szerint azonban nem. Az utat az edzés miatt nem zárták le a forgalom elől. 

Marcus Grönholm édesapja elvesztésekor 13 éves volt. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss