back to top
2024. május 14. 23:52

KezdőlapWRCKalle Rovanpera egy másik irányba tart?

Kalle Rovanpera egy másik irányba tart?

-

Kalle Rovanpera idén kissé visszafogottan kezdte a WRC szezont, és bár a szoros bajnokság harmadik helyén áll, a tavalyi szezon sokkal jobban kezdődött számára. 

Tavaly Kalle Rovanpera megszerezte első vb címét és minden idők legfiatalabb világbajnoka lett 22 évesen és 1 naposan Új-Zélandon. 

Év végén miközben mindenki a Toyota gyártó közötti, valamint Kalle Rovanpera versenyzők közötti címéről beszélt, a finn versenyző teljesen mást hangsúlyozott. Még pedig azt, hogy nem feltétlenül szeretne karrierje végéig a rallysportban versenyezni. 

Ezek után jött az idei szerényebb szezonkezdés, amikor bár három verseny után a vb harmadik helyét foglalja el Sébastien Ogiertól 4, míg Thierry Neuville-től 1 ponttal lemaradva. 

Jobban kezdődött e a finn toyotás számára a tavalyi szezon? 

Mivel tavaly nem volt Mexikó Rally, így a szezon első két versenyén, Monte-Carlóban és Svédországban nyújtott teljesítményét lehet összehasonlítani. 

A 2022-es Montén nagyon rossz tempóban kezdett Rovanpera a Rally1-es autóval, hiszen az első napon a saját bevallása szerint a Rally2-es autók tempójában közlekedett, majd javított és végül negyedik lett. Svédországban bár eleinte még csatáznia kellett a riválisokkal, a második nap első szakaszától kezdve végig vezetett és megszerezte a győzelmet. A gyűjtött 46 pontjával pedig 14 pontos előnyben volt Thierry Neuville előtt. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az idei Montén ehhez képestsokkal versenyképesebb tempóval autózott és Sébastien Ogier mögött a második helyen ért célba megnyerve a Power Stage-et is. Svédországban azonban jócskán elmaradt tavalyi teljesítményétől, csupán a legelső szakasz után tudott vezetni miközben a 18-ból hat szakaszt nyert, végül pedig a negyedik helyen zárt. 

Mexikóban várható volt, hogy nem tud győzelemért harcolni, hiszen első napi második rajthelye miatt sok időt vesztett, ez azonban nem volt ok arra, hogy a Toyota harmadik leggyorsabb versenyzője legyen az első murvás versenyen. 

A mexikói versenyt követően került bejelentésre, hogy Rovanpera rajthoz áll nyáron a Drift Masters futamain is. 

Mindezek után elindult egy olyan pletyka, mely szerint a finn versenyző azzal, hogy tavaly megnyerte vb címet elérte azt, amit szeretett volna a rallysportban és lassan egy másik szakág felé indul, nevezetesen a drift felé… 

Tavaly Horvátországban ugyancsak lenyűgöző teljesítményt nyújtott a toyotás versenyző, idén, ha ott is gyengébben szerepel, csak felerősödhet a fenti pletyka. 

Idén három verseny során egy második és két negyedik helyet, valamint 12 szakaszgyőzelmet szerzett Rovanpera, és csupán 1 szakasz erejéig tudott versenyt vezetni. 

A Horvátországban nyújtott teljesítménye sok mindenre választ adhat. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss