2024. április 25. 13:41

KezdőlapWRCMiért fontos az Egyesült Államok a WRC-nek?

Miért fontos az Egyesült Államok a WRC-nek?

-

Az Egyesült Államok hatalmas piacot jelenthet a WRC-nek, a sorozatban lévő gyártóknak, mondja Simon Larkin a WRC Promóter versenyekért felelős vezetője. 

Áprilisban versenyt, majd szeptemberben WRC tesztversenyt rendeznek az Amerikai Egyesült Államok Tennessee államában lévő Chattanooga település környékén, ha pedig elég jónak bizonyul a tesztverseny, akár már jövőre bekerülhet az USA Rally a WRC naptárába. 

Ez azonban Mexikó kiesését is jelentené, hiszen a WRC Promóter Chile mellett csak egy amerikai földrészen tartandó versenyt szeretne. 

De miért is fontos egy olyan verseny, melynek sikere egyáltalán nem biztos, miközben Mexikóban minden rendezvény nagy sikerrel zajlott? 

“A statisztikáinkból tudjuk, hogy sok szurkolónk van az Egyesült Államokból, de ez nem is meglepő, hiszen 350 millió országról beszélünk – mondta Simon Larkin, a WRC Promóter versenyekért felelős vezetője a Motorsport.com oldalnak. – Tudjuk, hogy Amerika hatalmas piacot jelenthet számunkra és minden partnerünk számára. Nem valószínű, hogy több Ford Fiesta, Ford Puma, Toyota Yaris vagy Hyundai i20 lesz eladva, ha lesz amerikai WRC futam, de sokkal több Ford, Toyota vagy Hyundai eladás történhet. Hasonlóra más szakágban van példa. Az Egyesült Államok hatalmas lehetőséget jelent a gyártóknak, a szponzoroknak és a sorozatnak is. Nagyszerű marketing lehetőség.” 

Larkin leszögezte, hogy csak akkor lesz része az USA Rally a WRC naptárnak, ha valóban megfelelő szintű versenyt képesek a szervezők létrehozni. 

“Az, hogy Chattanooga már jövőre WRC futamot rendezhet, csak a helyiek kijelentése. Mi ennyire egyértelműen nem fogalmaztunk. Csak akkor kerülhet a verseny a naptárba, ha valóban WRC szintű rallyt tudnak rendezni, ha képes lesz a rendezvény évről évre jól teljesíteni és fejlődni. Ha nem ad a verseny megfelelő értéket a WRC-nek, nem biztos, hogy helyet kap a naptárban.” 

A siker azonban sok összetevős dolog. 

“A sikeres rendezvény azt jelenti, hogy mindenki elégedett a versennyel. Ez múlik azon, hogy valóban az elvárt jegyszámot sikerül-e eladnia a Chattanooga Tourism-nak, hogy megfelelő szórakozási lehetőség lesz-e a szervizparkban és a verseny környékén. Van egy bizonyos rajongótáborunk az USA-ból, azonban szeretnénk ezt a számot növelni, ami kapcsán hajlandóak vagyunk mi is bizonyos dolgokat másképp csinálni. Néhány szurkoló reklamált a sok szuperspeciál szakasz miatt a Mexikó Rally idején. Azonban látjuk, hogy ezek a szakaszok jól működnek, van elég szurkoló és érdeklődő a helyszínen.” 

Friss