2024. április 28. 23:20

KezdőlapWRCA motorsport világa döbbenten értesült Craig Breen tragikus balesetéről

A motorsport világa döbbenten értesült Craig Breen tragikus balesetéről

-

A motorsport világa döbbenten és hitetlenkedve értesült Craig Breen tragikus balesetéről, mely a Horvát Rally előtti mai teszten történt. A cikk folyamatosan frissül!

A horvát rendőrség tájékoztatása szerint Zagorje mellett, a 2201-es úton 12 óra 40 perckor tragikus baleset történt. Az útat a Hyundai Motorsport a Horvát Rally előtti tesztelésre használta.

A baleset során a Hyundai i20 N Rally1-es autóval Craig Breen és James Fulton lecsúszott az útról és egy fakerítésnek csapódtak, a kerítés darabjai pedig az autó utasterébe hatoltak a pilóta felén. A baleset következtében a 33 éves Craig Breen a helyszínen életét vesztette, míg James Fulton sokkos állapotba került, de sérülést nem szenvedett. A helyszínre gyorsan odaértek a teszten lévő mentők és tűzoltók, azonban a 33 éves pilóta életét nem volt esély megmenteni.

A Hyundai Motorsport 15:12-kor közleményben erősítette meg Craig Breen halálhírét, azonban a megerősítésen és részvétnyilvánításon túl egyelőre több részletet nem tettek közzé.

A Horvát Rally szervezői és a Horvát Autósport Szövetség közös sajtótájékoztatót tartott 17 órától.

„Sajnos a rally előtti edzésen történt tragédia miatt vagyunk itt. – hangzott el a sajtótájékoztatón. – Az edzés során baleset történt, amelyben az ír sofőr, Craig Breen meghalt. Folyamatban van a rendőrségi vizsgálat, boncolásra is sor kerül, a halál pontos okát csak ezután tudjuk megmondani.”

„A sportágunk szép, de veszélyes is. – tette hozzá Daniel Saskin, Horvát Rally szervezőbizottságának elnöke. – Ilyen események ritkán történnek, hivatalosan 1986 óta nem történt ilyesmi. Sajnáljuk, hogy ez velünk történt. Mi, a Horvát Rally részvétünket fejezzük ki a családnak és a barátoknak.”

„Mindannyiunkat megrázott ez a tragikus hír. – mondta Davorin Stetner a Horvát Autósport Szövetség elnöke. – Életét vesztette egy fiatal élsportoló a Horvát Köztársaság területén. A nyomozás folyamatban van, akárcsak a Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálata, amelynek mi is a tagjai vagyunk. Még mindig igyekszünk összeszedni a történtek részleteit, de ezek a vizsgálatok arra irányulnak, hogy a versenyeken és az azt követő rendezvényeken megakadályozzák az ilyesmit. Sajnos ez a mi sportunkban előfordul. A lényeg az, hogy megőrizzük higgadtságunkat, részvétünket fejezzük ki az elhunyt Breen családjának… Szörnyű dolgok ezek, de mindannyian igyekszünk utánajárni, mi történt, és a jövőben minimalizálni az ilyesmit. A rendőrségi nyomozás folyamatban van, ezért kötelesek vagyunk a nyomozás végéig hallgatni. Nagyon megrázott minket a tragédia, és őszinte részvétünket fejezzük ki.”

A szomorú hír megerősítése után a motorsport világa sorban fejezi ki részvétét.

„Az FIA nevében őszinte részvétemet fejezem ki Craig Breen családjának és barátainak, miután elhunyt egy privát tesztbalesetben írta az FIA oldalán Mohammed Ben Sulayem, FIA elnök. – Gondolataink és imáink a szeretteivel és a Rally közösségével vannak ebben a nehéz időszakban.”

A Hyundai Motorsport mellett egyelőre csak Esapekka Lappi tett ki részvétet nyilvánító posztot.

„Nyugodj békében Craig – írja finn csapattársa. – Mindig emlékezni fogok mosolyodra, barátságodra és szenvedélyedre. Gondolataim és részvétem mindenkivel, aki most nehéz időket él át.”

„Elakadtak a szavaim… – írja a nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier. – Mindenki szerette Craiget nagyszerű ír karaktere és a sportágunk iránti lelkesedése miatt. A gondolataim a családjával és a barátaival járnak ebben a szomorú időben. RIP Craig, hiányozni fogsz nekünk.”

A 2022-es szezon rally világbajnoka, Kalle Rovanpera szűkszavúan nyilvánított részvétet.

„Nem hiszem el, hogy ezt most írom – mondta Ott Tanak, 2019 világbajnoka. –  Az élet olyan törékeny és igazságtalan tud lenni… Nem hiszem el, hogy elvesztettünk téged haver! Épp most írtunk SMS- egymásnak, és ez most egy másik pillanat, amikor már nem válaszolsz, annyira hiányozni fogsz haver, annyira…”

„Az élet és ez a sport néha kegyetlen tud lenni… – írja a kilencszeres rally világbajnok Sébastien Loeb. – Ma is ez a helyzet. Részvétem szeretteinek és @OfficialWRC és motorsport családjának. Nyugodj békében Craig.”

A Toyota Gazoo Racinget is sokkolta a tragédia, a japán gyártó részvétét nyilvánítja Craig Breen családjának és a Hyundai Motorsport tagjainak.

„Mindannyian, a @Ford és az @MSportLtd család tagjai, nagyon szomorúan értesültünk barátunk és kollégánk, Craig Breen tragikus haláláról. – írja az M-Sport csapata. –  Craig évekig a Ford család tagja volt, legutóbb a WRC Puma pilótájaként. Beírta nevét a rally világába a sportág minden szintjén, amelyet mindannyian szeretünk, és őszinte részvétünket fejezzük ki minden barátjának és családjának.”

 

Friss