2024. május 04. 18:56

KezdőlapWRCLappi: Craig a versenyzés mellett döntene

Lappi: Craig a versenyzés mellett döntene

-

Esapekka Lappi szerint Craig Breen nem szeretné, ha a Hyundai Motorsport nem indulna a Horvát Rallyn, a finn versenyző pedig felkészültnek érzi magát a jövő heti versenyre. 

Esapekka Lappi éppen gyerekeiért ment a napközibe, amikor a megrázó hívást kapta Craig Breen tragikus balesete után. 

“A kocsiban ültem, amikor hívtak a baleset után – mondta a Hyundai Motorsport finn versenyzője az yle.fi oldalnak a tragédia másnapján. – A sokk miatt megkellett állnom egy buszmegállóban, egyszerűen lebénultam. Jelenleg is nagyon összetörve érzem magam. Köztudott dolog, hogy évente többen is meghalnak rallykon, de ilyen már nagyon régen történt a WRC-ben. Az ilyen tragédiák emlékeztetnek a sport veszélyeire.” 

A Horvát Rally miatt vasárnap indulna a verseny helyszínére, kérdés, hogy lemondják-e a versenyt, továbbá a Hyundai rajthoz áll-e a történtek után a világbajnokság negyedik futamán. 

“Nem tudom, hogy mi lenne a helyes döntés. Azt viszont tudom, hogy Craig azt szeretné, hogy induljunk Horvátországban. Az élete volt a versenyzés, és most is biztosan a versenyzés mellett döntene. Ami a verseny megrendezését illeti, biztos vagyok benne, hogy ha a pénzen múlik, akkor megrendezik, ugyanakkor, ha az érzések szempontjából nézem, már nem vagyok biztos benne, hogy lesz rally. Sajnos sokszor a pénz beszél.” 

A Horvát Rally szervezői komoly pénzt veszítenének, ha lemondanák a versenyt, déli szomszédunkból pedig egyelőre a verseny megtartásáról érkeznek információk. 

A finn versenyző úgy érzi, készen áll a versenyzésre. 

“Hétvégén több időt kell a koncentrálásra és felkészülésre fordítani, de úgy érzem, hogy képes vagyok a versenyzésre. A verseny közben, sisakkal a fejünkön kizárjuk a zavaró külső tényezőket, ezért a szakaszok közben nem a történtekre gondolnánk, ugyanakkor a sisak levételével biztosan visszatérnének a tragédia utáni gondolatok.” 

Lappi szerint nagyon biztonságosak a modern rally autók, ugyanakkor, ha valami behatol az autóba, arra nincs megoldás. 

“Az autók nagyon biztonságosak, sok borulást, ütközést kibírnak és megvédik a benne ülőket, de ha valami behatol a szélvédőn, már más a helyzet. Az FIA folyamatosan dolgozik a biztonság növelésén, és biztos vagyok benne, hogy idővel Breenéhez hasonló tragédiák is ritkábbak lesznek.” 

Friss