2024. április 23. 23:23

KezdőlapWRCNehéz szívvel érkezik a Toyota csapata Horvátországba

Nehéz szívvel érkezik a Toyota csapata Horvátországba

-

Nehéz versenyre készül a Toyota a Horvát Rallyn, és ezúttal nem csak szakmailag, hanem mentálisan is komoly kihívás lesz a futam.

„A TOYOTA GAZOO Racing legmélyebb részvétét fejezi ki Craig Breen családjának és csapatának, a Hyundai Motorsportnak” – így kezdte a csapat a hivatalos verseny előtti kommünikéjét.

A szezon első tiszta aszfaltos fordulójának tekintett Horvát Rally két éve csatlakozott a WRC-hez, és a Zágráb körüli változatos utakat már most is a legnehezebb pályáknak tekintik a naptárban.

Sébastien Ogier idén harmadik versenyén áll rajthoz, miután történelmi győzelmet aratott a Monte-Carlo és a Mexico Rallyn, amivel a bajnokság éllovasa lett, míg a harmadik Kalle Rovanpera és az ötödik Elfyn Evans mindössze 4, illetve 12 pontra van az első helytől. Takamoto Katsuta egy GR YARIS Rally1 HYBRID-del indul Horvátországban, ezúttal a TGR WRC Challenge Program támogatásával.

Az esemény előtt a TGR-WRT örömmel köszöntötte a támogatóként visszatérő Microsoftot. A Microsoft logó a Horvát Rallytól ismét látható lesz a csapat autóin.

Evans
Elfyn Evans – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A Zágrábban található szervizparkkal a szakaszok Horvátország északi részén, a szomszédos Szlovénia közelében zajlanak. Az utakon sokféle aszfalttípus található, ami azt jelenti, hogy a tapadás folyamatosan változik, miközben a sár és az eső további kihívásokat jelenthet. Az idei útvonal nagy része 2022-ből ismert. A csütörtök reggeli shakedown és az esti Zágrábban zajló nyitóceremónia után a pénteki nyitónapon a város nyugati részén zajlik a verseny. Mind a négy szakasz megismétlődik a napközbeni szerviz után, így ez lesz a leghosszabb versenynap, összesen 130.18 kilométer gyorsaságival. A körök második szakaszát (Stojdraga – Hartje) 25.67 kilométerre hosszabbították meg, ezzel a hétvége leghosszabb gyorsaságija lett.

A szombati nap jóval délnyugatabbra zajlik, Rijeka irányába, egy újabb négy szakaszból álló dupla körrel, amely az idei év egyetlen új gyorsaságiját, a 10.13 kilométeres Ravna Gora – Skrad szakaszt is tartalmazza. A vasárnapi utolsó napot Zágrábtól északra rendezik, két szakaszon kétszer mennek végig a versenyzőpárosok. A Zagorska Sela – Kumrovec gyorsasági már harmadik éve a Power Stage.

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

„A TOYOTA GAZOO Racing nevében szeretnénk kifejezni szívből jövő szomorúságunkat Craig Breen hirtelen halála miatt. Szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket családjának, barátainak és mindenkinek a Hyundai Motorsportnál.” Ez szerepelt a verseny előtt Akio Toyoda, a TGR-WRT elnöke és Koji Sato, aToyota Motor Corporation elnökének közös közleményében.

„A WRC-család többi tagjával együtt mi is nagyon szomorúak vagyunk Craig Breen hirtelen elvesztése miatt. Amellett, hogy élversenyző volt, Craig igazán lelkesedett volt a rallyért, és ugyanazt a szenvedélyt osztottuk a régi rallyautók és a sportágunk története iránt. Miközben a következő rallyra készülünk, együttérzünk Craig családjával, barátaival és kollégáival a szervizparkban.
Tudjuk, hogy a Horvát Rally egy nagy kihívást jelentő esemény lehet, tavaly rendkívül nehéz körülmények voltak, és még szárazon is sok felhordás kerül az utakra. Jó volt ez a rally számunkra az előző két alkalommal, és pilótáinkkal együtt mindent megteszünk, hogy ez egy újabb sikeres hétvégénk legyen. A bajnokság éllovasaként Seb lesz az első az úton, és ez jó kiindulópont. Kalle az egyik legjobb teljesítményét nyújtotta tavaly Horvátországban, megmutatva, milyen jó, amikor a körülmények nehezednek, és tudjuk, hogy Elfyn is erős tud lenni, amikor a tapadási szintek sokat változnak” – fogalmazta meg várakozásait a csapatfőnök Jari-Matti Latvala.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss