2024. május 01. 20:41

KezdőlapWRCYves Matton: Nincs olyan, amikor a rallyversenyzés ne lenne veszélyes

Yves Matton: Nincs olyan, amikor a rallyversenyzés ne lenne veszélyes

-

Yves Matton, aki korábban a Citroen Racing csapatvezetőjeként, később pedig az FIA rally szakágának vezetőjeként is dolgozott, szerint a rallysport mindig jelent valamilyen veszélyt. 

“Több mint 15 éve nem történt tragédia a WRC csúcskategóriájában – mondta Yves Matton a belga RTBF-nek. – Ez azért van, mert itt valóban a legjobb versenyzők vezetnek csak és a biztonság szintje itt a legnagyobb. Az autók biztonsága folyamatosan javul, de olyan nincs, amikor a rallyversenyzés ne lenne veszélyes. Láttuk Craig Breen balesetének körülményeit, és sajnos az ilyen környezeti kockázatokat nem lehet kizárni a rallysportban. A versenyzők persze igyekeznek minden veszélyes dolgot az itinerbe írni.” 

A Citroen Racing korábbi csapatvezetője és az FIA korábbi rally szakágvezetője szerint hajlamosak az emberek és a versenyzők is elfeledkezni arról, hogy a rallysport veszélyes. 

“Amikor egy tragédia történik, akkor tudatosul újra az emberekben, hogy ez a sport veszélyes, amit hajlamosak elfelejteni, mert a WRC szintjén nagyon ritkák a tragikus balesetek.” 

Matton szerint az a legfontosabb, hogy a versenyzők most minél előbb visszatérjenek a versenyzéshez. 

“Egy ilyen tragédia után fontos, hogy a versenyzők ismét visszatérjenek a versenykörülmények közé, hogy a koncentrációt és a munkát a versenyzésre fordítsák. Amikor egy versenyző a sport miatti kockázatokról kezd gondolkozni, jobb, ha nem folytatja karrierjét.” 

Friss