2024. március 28. 16:57

KezdőlapWRCHárom gyártó érdeklődik a WRC iránt

Három gyártó érdeklődik a WRC iránt

-

A WRC jelenleg három gyártóval folytat tárgyalásokat, akik a jövőben csatlakozhatnak a bajnoksághoz, azonban a cél csak egy gyártó csatlakozása lenne. 

Mióta 2019 végén a Citroen kilépett három gyártó van csupán a WRC-ben, a Hyundai, a Toyota, valamint a félgyári fordos M-Sport. A WRC irányítói szerint négy gyártó lenne az ideális a sorozat számára, ezért bíznak benne, hogy a jövőben bővül a gyári csapatok száma. 

A Rally1-es hibrid autók és az új szabályrendszer bevezetésével az volt a cél, hogy felkeltsék a WRC iránti érdeklődést a gyárak között, a jelenlegi szabályozás azonban 2024 végéig marad érvényben, a folytatásról pedig még nem született döntés. 

Jelen pillanatban a Skoda, az Alpine és a Stellantis csoport érdeklődik a bajnokság iránt, de várják, hogy miként alakul a sorozat jövője. 

“Dolgozunk a WRC gyári csapatainak növelésén, Andrew Wheatley-vel (FIA rally igazgató), minden érdeklődővel tárgyalunk – mondta Peter Thul, a WRC sportigazgatója az Autosport.com oldalnak. – Jelenleg három gyártóval folynak tárgyalások, akiket egyelőre nem neveznénk meg, amíg nem döntünk a WRC jövőjéről. Igazából négy gyártó lenne tökéletes a WRC-ben. Természetesen minden gyártót szívesen látnánk a bajnokságban, az FIA-val közösen folytatjuk is a tárgyalásokat. A szabályrendszer jövőbeni megváltoztatásával pedig erősíthetjük az érdeklődést.” 

Azonban olyan szabályozást kellene létrehozni, mely hosszútávra szólna. 

“Minél gyorsabban létre kellene hozni az új szabályokat, de az FIA nem tud úgy kitalálni valamit, hogy ne beszélne a gyártókkal, ez pedig időbe telik. Az autóipar maga is változáson esik át, azonban a rallysportban a teljesen elektromos hajtás nem megfelelő. A jelenlegi Rally1-es autókra vonatkozó szabályok 75%-a biztosan maradni fog, a legnagyobb problémát a megfelelő hajtásrendszer megtalálása jelenti. A fenntartható üzemanyag, sőt az e-üzemanyag megfelelő a jövőben is.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss