2024. április 26. 00:09

KezdőlapWRCA Toyota igyekezett titkolózni, de az FIA közbelépett

A Toyota igyekezett titkolózni, de az FIA közbelépett

-

A Toyota a Horvát Rally első felében igyekezett eltakarni autóikat és versenyzőiket a nézők és riválisok elől, azonban az FIA ezt rendeletben tiltotta meg. 

A Toyota a Horvát Rally első felében mobil falakkal igyekezett takarást biztosítani autóik és versenyzőik számára a szervizparkban, így a nézők hiába lettek volna kíváncsiak kedvenc autóikra és versenyzőikre nem láthatták őket. 

Verseny közben azonban az FIA hozott egy döntést, mely megtiltotta a takaró panelek használatát. 

“Mindent a szabályoknak megfelelően tettünk – mondta Jari-Matti Latvala a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke a Dirtfishnek az ügyről. – Nem csináltunk semmi szabályellenes dolgot, nem ezért próbáltuk eltakarni autóinkat a szervizparkban. Az FIA verseny közben ezt meg is tiltotta, mi pedig meg is szüntettük a falakat.” 

Richard Millener szerint a Toyota helytelenül cselekedett. 

“Muszáj megengednünk a nézőknek, hogy láthassák kedvenc autóikat és versenyzőiket, hiszen jegyet vesznek azért, hogy a versenyre ellátogassanak és bejöjjenek a szervizparkba – mondta az M-Sport csapatfőnöke. – Nem tehetjük meg, hogy ezt az élményt elvesszük a szurkolóktól csak azért, hogy nem szeretnénk a gumiválasztást megmutatni a riválisainknak. Nézők nélkül nem működne ez a sport, ezért nem takargathatunk elölük semmit. Sokan voltak a szervizparkban, akik órákon át vártak arra, hogy láthassák azt, amit a csapatok tesznek a verseny szünetében, majd egy csapat úgy dönt, hogy falakkal eltakarja az autókat, ez megengedhetetlen.” 

A Dirtfish úgy tudja, hogy a Motorsport Világtanács júniusi ülésén rendeletben örökre megtiltják a takaró panelek használatát. 

“Az F1-ben sem lehet takaró falakat használni, így növelik a szurkolói élményt – tette hozzá Millener. – A jövőben több tárgyalás is lesz arról, hogy miként lehet jobban eladni a rallysportot. Jelenleg falak nélkül is sok olyan dolog láthatatlan, ami csak fokozná az érdeklődést. Nagyszerű dolog, hogy létrehozták az All Live alkalmazást, de abban is csak az autók láthatóak a szakaszokon, a rallysport pedig ennél sokkal összetettebb, még több mindent kellene megmutatni, hogy az emberek még inkább érdeklődjenek a rally iránt.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss