2024. április 26. 00:08

KezdőlapWRCNeuville: A WRC hatalmas bajban van, változtatni kell

Neuville: A WRC hatalmas bajban van, változtatni kell

-

Thierry Neuville érdekes hozzászólással reagált az Autosport magazin azon kérdésére, melyben a média oldal arról kérdezte követőit, hogy mely gyártó csatlakozását szeretnék a WRC-hez. A belga versenyző szerint az lett volna a jó kérdés, hogy megtudja-e tartani jelenlegi gyártóit a rally világbajnokság. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, az Autosport magazin twitter oldalán kérdezte meg olvasóit, hogy mely gyártó csatlakozását látnák szívesen a WRC-hez. 

A válaszolók között azonban Thierry Neuville is felbukkant, a Hyundai belga versenyzője szerint pedig a jó kérdés úgy hangzott volna, hogy képes-e a WRC megtartani a jelenlegi 2.5 gyártóját? 

A WRC-ben a Hyundai és a Toyota mellett az M-Sport gyakorlatilag csak félgyári csapat. 

Neuville-t a hozzászólás után megkereste az Autosport, hogy fejtse ki, miért gondolja az ő kérdését a helyesnek. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Személyes véleményem szerint a WRC jelenleg kritikus állapotban, nagy bajban van – mondta Thierry Neuville. – Nagyon régóta vagyok a rallysportban, sok tapasztalatot szereztem és úgy gondolom, hogy a koronavírus-járvány komoly nyomot hagyott a rally világbajnokságon. A járvány előtt úgy gondolom, hogy valóban minden jól alakult a WRC-vel kapcsolatban, utána azonban komoly lejtmenetbe kezdett a sorozat. Versenyzőként most is érzem a média nagy érdeklődését, de mint sorozat, már kevés embert érdekel a WRC. Azt gondolom, hogy a gyártók szerepvállalása komolyan változott és nem olyan, mint régen. Ez pedig változtatást igényel.” 

A belga versenyző szerint az F1 képes volt új dolgokat eszközölni az érdeklődés fokozására, ilyen például a sprintversenyek bevezetése, ami miatt pénteken is már időmérőt rendeznek és ezáltal a figyelem nőtt már az első nap esetén is. Neuville szerint hasonló új dolgokat kellene bevezetni a WRC-ben is. 

“Az F1-es bakui verseny során láthattuk, hogy a sorozat egy új versenyformátumot vezetett be. A MotoGP is képes volt bevezetni a sprintfutamokat, ehhez képest a rallysportban nincs semmi újdonság. Az erdőben száguldó rally autó most is nagy élmény egy pálya szélén álló szurkolónak, de sokkal kevesebb érdeklődést vált ki egy otthon ülő, az élő közvetítést néző emberből.” 

Neuville emlékeztetett arra, hogy az Autosport kérdésére válaszolva nem azt mondta, hogy bármelyik gyártó is távozni fog. 

“Soha nem mondtam, hogy a WRC jelenlegi gyártói közül valamelyik távozni fog, de nagyon hosszú idő telt el, mióta nem csatlakozott új gyártó. Nem tudom, hogy a gyártók hány évet terveznek egy sorozatban, de azt tudom, hogy idővel változtatnak politikájukon, különösen igaz ez akkor, amikor egy bajnokság folyamatosan ugyanazt nyújtja és nem képes újításokra. Azt gondolom, hogy új dolgokra van szükség, ahhoz, hogy a sorozat ismét elinduljon felfelé, ebben pedig a csapatok és versenyzők is segíthetnek. Nem szeretnék példákat mondani, de lenne pár ötletem, hogy miben kellene változtatni.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss