2024. április 20. 13:01

KezdőlapWRCA versenyzők szerint túl durva volt Solberg büntetése

A versenyzők szerint túl durva volt Solberg büntetése

-

A WRC pilóták és Gus Greensmith szerint is túl durva volt Oliver Solberg büntetése, amit szombat este a Portugál Rallyn kapott fánkozás miatt. 

Oliver Solberg a szombati versenyt követően 35.4 másodperccel vezette a WRC2 értékelését, azonban az esti szuperspeciál teljesítése után úgy döntött, hogy fánkozással szórakoztatja a sok ezer nézőt, akik a Lousada pálya körül helyet foglaltak. 

A tavalyi Spanyol Rally után azonban bevezettek egy szabályt, mely szerint tilos a fánkozás, mivel túl veszélyes. A tavaly októberi verseny végén a győztes Sébastien Ogier körzőzött, ezt azonban ellentétben Solberggel a nyolcszoros világbajnok emberek között tette. 

Petter Solberg fiát a felügyelők végül 1 perc büntetéssel sújtották, ami miatt végül 1.2 másodperc hátránnyal a WRC2 második helyén zárt Gus Greensmith mögött. 

A verseny után szinte mindenki túlzásnak gondolta a 22 éves versenyző büntetését. 

“Azt hiszem, ezzel a büntetéssel senki sem ért egyet – mondta Gus Greensmith, aki végül megnyerte a WRC2 értékelését. – Mindannyian szeretjük, ha sok szurkoló van a pályák szélén és jól szórakoznak. Ezen a versenyen valóban sokan voltak. A szabály azonban szabály, a versenyzőknek be kell tartani, a felügyelőknek pedig büntetni kell, ha megszegik őket. Mindennek ellenére megértem, ha valakinek nem tetszik ez a büntetés, nekem sem, de a szabályokat be kell tartani.” 

Ott Tanak ugyancsak nem érti a büntetést. 

“Az FIA nem biztonságosnak gondolta azt a helyet, ahol Oliver fánkozott, pedig 10 másodperccel később ugyanott hagyják el a versenyzők a pályát – mondta Tanak. – Ez elég érthetetlen. Továbbá a büntetés mértéke is furcsa, mert a szabály szerint fánkozás miatt legalább 5 perces büntetést rónak ki, ennek ellenére Solberg 1 percet kapott. Most akkor mi is a helyzet? Büntetünk, de nem a szabályok szerint?” 

Esapekka Lappi szerint is túl durva volt a svéd versenyző büntetése. 

“A szabály egyértelműen kimondja, hogy büntetni kell a fánkozást, ugyanakkor a büntetés mértéke elég durva, mert biztonságos helyen, a szurkolóktól távol mutatta be Oliver – mondta Lappi. – Megértem, hogy büntetni kellett volna, ha a körzőzést a célceremónián mutatta volna be, úgy, hogy sok ember van körülötte, de Oliver egy biztonságos területen fánkozott, ezért szerintem túl durva a büntetés.” 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss