2024. április 26. 00:30

KezdőlapWRCKizárás helyett pénzbüntetést kapott Neuville

Kizárás helyett pénzbüntetést kapott Neuville

-

Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe a Portugál Rally 17. szakasza után nem adta át a sportbírónak a menetlevelet, amiért a szabályok szerint kizárás járt volna, azonban a felügyelők végül 10 000 euró pénzbüntetést szabtak ki. 

Thierry Neuville, aki a harmadik helyről kezdte a vasárnapi versenyt a Portugál Rallyn, szeretett volna legalább ebben a pozícióban célba érni, azonban mind a négy szakaszon komoly időt vesztett turbó probléma miatt, így végül az ötödik helyen ért célba. 

A Hyundai belga versenyzőjének navigátora, Martijn Wydaeghe pedig maga is hibázott, amikor a vasárnapi második szakasz, a Fafe gyorsasági után nem adta át menetlevelét a sportbírónak. 

A belga navigátor előbb azt állította, hogy a menetlevelet átadta, majd az autó műszerfaláról készített egy képet, amit a csapatnak küldött el később. Később azonban maga is rájött, hogy a kép készítés mellett nem adta át a menetlevelet. Wydaeghe bocsánatot kért a hibáért. 

A hiba miatt a párost a szabályok szerint ki kellett volna zárni, azonban a felügyelők végül másképp döntöttek. A döntéshozók figyelembe vették, hogy Wydaeghe beismerte a mulasztást és bocsánatot kért, továbbá, hogy a navigátoroknak a koronavírus-járvány idején nem kellett átadni a menetlevelet, hanem a sportbíró felügyelete mellett saját maguk töltötték azt ki, valamint, hogy a hiba nem volt hatással a versenyre, így végül 10 000 euró pénzbüntetést szabtak ki. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Dani Sordo ugyancsak pénzbüntetésben részesült, miután a verseny végi célceremónián nem a megfelelő sapkát viselte. A második helyen záró spanyol pilótát 1 000 euróra büntették. 

Sordo bevallotta, nem tudta, hogy a Pirellis sapkát köteles viselni a célceremónián is, ezért saját, Red Bullos sapkáját húzta fel. 

A spanyol versenyző hibája miatt a Hyundait is büntették, 15 000 eurós felfüggesztett pénzbüntetéssel, mely a szezon végéig lesz érvényben. 

Hasonló hibát követett el Ott Tanak is a Hyundai versenyzőjeként a 2021-es Spanyol Rallyn. 

Friss