2024. április 24. 18:46

KezdőlapWRCMegbeszélés zajlott Portugáliában a WRC jövőbeni szabályairól

Megbeszélés zajlott Portugáliában a WRC jövőbeni szabályairól

-

A WRC Promóter és a bajnokság gyártói megbeszélést tartottak a Portugál Rally idején a jövőbeni szabályokról. 

Amíg a Szardínia Rallyra megbeszélést hívott össze a WRC Promóter a vb gyártóival, hogy megvitassák miként lehetne jobbá tenni a sorozatot, addig Portugáliában is zajlott egy megbeszélés, ez azonban a jövőbeni szabályozásról szólt. 

“Mindenki azt szeretné tudni, hogy mikor jön a következő gyártó – mondta Peter Thul, a WRC Promóter sportigazgatója az Autosport.com oldalnak. – Ez azonban a jövőbeni szabályozás függvénye is. Tavaly, amikor már szabadon lehetett utazni megkerestük a gyártókat Európában és a Japán Rally idején Ázsiában is. Azt látjuk, hogy a legtöbb gyártó az elektromos meghajtás felé közeledik. A Rallycross Világbajnokság már áttért erre a meghajtásra, de idő kell, hogy kiderüljön működik-e ez abban a sorozatban. Ha sikeres lesz, akkor megtaláljuk a módját, hogy bevezessük a WRC-ben is, most azonban úgy látom, hogy az elektromos meghajtás bevezetése teljesen megváltoztatná azt a rallysportot, amit most szeretünk.” 

A 2022-ben bevezetett Rally1-es autókra vonatkozó szabályrendszer 2024 végéig lesz érvényben, a későbbi szabályzatot pedig az FIA alkotja, ugyanakkor a WRC Promóter is tehet javaslatot. Éppen ezért a Portugál Rally idején megbeszélés zajlott a jelenlegi gyártókkal a jövőbeni szabályokról. 

“Egy új gyártó nem tud úgy csatlakozni a WRC-hez, hogy nem világos a jövőbeni szabályrendszer. Ezt a szabályrendszert az FIA alkotja, de nekünk is van javaslat tételi lehetőségünk. Portugáliában tartottunk egy megbeszélést a jövőbeni szabályokról, de ez bizalmas, ezért erről nem tudok elárulni semmit. Jelenleg úgy gondolom, hogy a mostani szabályrendszer egy ideig még működtethető, majd jöhet a változtatás. Úgy gondolom, hogy a fenntartható üzemanyag használata nagyon jól működik, ezért ezt meg kell tartani. Ugyanakkor valamilyen szintű elektromos hajtásra ugyancsak szükség van, jelenleg pedig azon dolgozunk, hogy ezt miként oldjuk meg. Folyamatosan dolgozunk, de a jó döntések meghozatalához időre van szükség, ezért türelmet kérünk mindenkitől.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss