2024. április 26. 19:56

KezdőlapWRCBőven volt dolguk a felügyelőknek Szardínián

Bőven volt dolguk a felügyelőknek Szardínián

-

A toyotás nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier, valamint a Hyundai versenyzői, Dani Sordo és Esapekka Lappi is büntetést kapotak a Szardínia Rally felügyelőitől. 

A büntetések sorát még Sébastien Ogier kezdte, aki pénteken egy napközbeni tankolásnál vétett a szabályok ellen. A nyolcszoros világbajnok a tankolásnál előbb túl hamar indult el, azonban eszébe jutott, hogy kevés üzemanyag került az autóba, ezért visszatolatott. A tolatás után pedig ő és navigátora, Vincent Landais is kiszálltak a Toyotából, ahogy azt a szabályok előírják, azonban Ogier még a tankolás befejezése előtt ült vissza az autóba. Mint ahogy azt a vizsgálat kiderítette, 1-2 másodperccel a tankolás befejezése előtt szállt vissza a francia versenyző az autóba, ami miatt a tankolást végző személy azonnal befejezte a műveletet. A felügyelők megállapították, hogy Ogier megszegte a biztonsági előírásokat, mely szerint senki sem tartózkodhat a versenyautóban a tankolás idejéig, így a szezon végéig felfüggesztett 1000 eurós bírságot szabtak ki a felügyelők. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

A Hyundai versenyzői közül pedig Dani Sordot és Esapekka Lappit büntették. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Sordo a negyedik szakaszon történt borulása után nem az előírtak szerint viselte a HANS-rendszert, amivel megsértette a szabályokat, ezért szintén 1000 eurós büntetést kapott, ezt azonban a spanyol versenyzőnek meg kellett fizetnie. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Esapekka Lappi közvetlenül a 14. szakasz befejezése után hibázott, versenyzői kesztyűjét még a stop állomásra érés előtt levette, holott a szabályzat előírja, hogy minden biztonsági felszerelést viselni kell a stop állomásig. A finn versenyző 200 eurós megfizetendő pénzbüntetést kapott. A felügyelőkhöz, mivel a nap végén a médiazónában kellett interjúkat adnia Lappinak, navigátora, Janne Ferm ment, aki elmondta, hogy a szakasz esetében a cél és a stop állomás között túl nagy volt a távolság, ezért vette le a kesztyűt Lappi, aki elismerte a hibát, és bocsánatot kért. 

Friss