back to top
2024. május 18. 05:53

KezdőlapWRCLappi frusztrált, hogy nem tudott nyerni Szardínián

Lappi frusztrált, hogy nem tudott nyerni Szardínián

-

Esapekka Lappi csalódott, hogy nem tudott nyerni Szardínián, de örül csapata kettős sikerének.

A finn versenyző pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtotta Szardínián, ahol kiélezett harcot vívott a Toyota versenyzőjével, Sebastien Ogier-val a győzelemért. 

Lappi pénteken 0.1 másodperces előnnyel zárta a napot a nyolcszoros világbajnok mögött, de szombat délelőtt 18.2 másodperces hátrányba került. 

A folytatásban próbált nyomást gyakorolni, és mindössze 4.3 másodperces hátrányban volt, amikor Ogier, azt követően, hogy időt vesztett egy vizesárok miatt, a szombati utolsó előtti szakaszon kicsúszott. 

A Hyundai még a rajt előtt mondta Ogier kiesését Lappinak, aki ezután óvatosabban vezetett, így pedig megelőzte csapattársa, Thierry Neuville, aki a napot végül 36.4 másodperc előnnyel zárta. 

Vasárnap pedig ez a hátrány már ledolgozhatatlan volt, így Lappi végül második lett. 

„Ez nagyon fontos eredmény volt a csapatunknak – mondta Esapekka Lappi a Motorsport.com oldalnak. – A győzelemért akartunk harcolni, és sikerült elérnünk a kettős sikert. Azt hiszem, hogy kevésbé voltam frusztrált vasárnap, mint szombaton, de még mindig úgy érzem, hogy valamit elmulasztottam. Jó esélyem volt a győzelemre, és frusztráló volt, hogy végül mégsem tudtam azt elérni. Nem azt mondom, hogy nyerni tudtam volna, de jó lett volna végig harcolni érte.” 

A Hyundai már a szezon elején világossá tette, hogy elsősorban Thierry Neuville-lel szeretne vb-t nyerni, ezért pedig csapatutasításra is kész. 

A csapatfőnök, Cyril Abiteboul cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint csapatutasítást adtak volna Lappinak Ogier kiesésekor, de megértette a versenyző csalódását, hogy nem tudott nyerni. 

„Értem a frusztrációját, és csak hogy világos legyek, nem volt csapatutasítás, egyszerűen tájékoztattuk, hogy Seb kiesett a 14. szakaszon, és ezért azt tette, amit ebben a helyzetben tennie kellett, hogy kezelje a tempót és a kockázatot az eredmények fényében – mondta Abiteboul. – Ez azt jelentette, hogy elvesztette a pozícióját Thierry-vel szemben. Azt hiszem, felismerte a csapat stratégiáját és a helyzetet. Láttam Esapekka verseny utáni posztját, érezhetően boldogság és frusztráció is volt benne, de ő nagyon fontos része ennek a sikernek. Számomra ő volt a rally embere. Nyomást gyakorolt Sebre, de Thierry is fantasztikus volt a 14. szakaszon, azon a pályán, mely egyértelműen befolyásolta a verseny végkimenetelét.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss