2024. április 29. 06:21

KezdőlapWRCA Hyundai Motorsport két versenyzőt igazolt a Pilótafejlesztési Programba

A Hyundai Motorsport két versenyzőt igazolt a Pilótafejlesztési Programba

-

A Hyundai Motorsport új versenyzőt kényszerült keresni, miután a Horvát Rally előtt Craig Breen végzetes tesztbalesetet szenvedett. A koreai gyártó pedig Teemu Suninennek ad lehetőséget azokon a versenyeken melyeken Dani Sordo nem áll rajthoz, míg a gyártó WRC2-es programját Emil Lindholm folytathatja. 

Idén a Hyundai Motorsport terve az volt, hogy Thierry Neuville és Esapekka Lappi teljes szezont megy a Rally1-es autóval, míg Dani Sordo és Craig Breen felváltva vezetheti a harmadik hibrid autót. 

A Horvát Rally előtti teszten azonban a 33 éves Craig Breen tragikus tesztbalesetet szenvedett. 

Mivel Dani Sordo nem szeretett volna változtatni részmunkaidős programján, így a Hyundai versenyzőt keresett, aki képes lehet a Rally1-es autót vezetni. 

A Hyundai most bejelentette, hogy Teemu Suninen, aki a gyártó WRC2-es csapatában versenyzett eddig, Dani Sordo váltótársa lesz, míg a WRC2-es programot a bajnoki címvédő, Emil Lindholm folytatja. 

A 29 éves Teemu Suninen, aki 2018 és 2021 között háromszor tudott WRC futamot dobogón befejezni az M-Sport versenyzőjeként, az Észt Rallyn és Finnországban biztosan vezetheti a Rally1-es Hyundait, míg a további programja később dől el. 

A 26 éves Emil Lindholm és navigátora, Reeta Hamalainen tavaly megnyerte a WRC2-es világbajnokságot és a finn páros eddig a Toksport Fabia RS autójával versenyzett három futamon, melyek után a bajnokság negyedik helyén áll. Lindholmék első versenye a koreai gyártóval még nem ismert.

A koreai gyártó Suninen előléptetésével és Lindholm szerződtetésével azonban már a jövőre is gondolt. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“A Hyundai Motorsport Pilótafejlesztési Programja nem csak Craig Breen pótlásáról szólt, hanem a kijelölt versenyzők hosszú távon történő oktatásáról, fejlesztéséről is – mondta Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke. – A program első versenyzői Teemu és Emil lettek, akikekkel már nagyon várom a közös munkát.” 

“Thierry Neuville, Esapekka Lappi és Dani Sordo személyében már voltak komoly tapasztalattal rendelkező versenyzőink, de most szeretnénk a jövőre is gondolni, és fiatal versenyzőknek szeretnénk lehetőséget biztosítani a tanulásra és további fejlődésre – mondta Sean Kim, a Hyundai Motorsport elnöke. – A feltörekvő fiatal tehetségek támogatásával szeretnénk méltó emléket is állítani Craig Breennek, aki saját karrierje mellett igyekezett tanítani a fiatal versenyzőket is. A Hyundai Motorsport képes a fiatal versenyzőknek olyan oktatást biztosítani, amivel egy lépéssel közelebb kerülnek első világbajnoki címükhöz.” 

Friss