2024. április 29. 22:08

KezdőlapWRCMár a shakedown is kemény volt a Szafari Rallyn

Már a shakedown is kemény volt a Szafari Rallyn

-

A tavalyi győztes Kalle Rovanpera volt a leggyorsabb Kenyában a Szafari Rally shakedownján. A ráhangolódás nem a sebességről, hanem a túlélésről szólt, de volt aki már most bajba került.

Ogier nyitott a legjobb idővel a shakedownon, de nem sokáig örülhetett, mert a második körben jött Rovanpera és több mint hat másodpercet gyorsulva 3:32.4-es idővel meg is szerezte a győzelmet. Ogier csak kilenc tizedet tudott javítani, aztán harmadszorra még nyolc tizedet kifacsart a Yarisból, de így is lassabb volt két másodperccel Rovanperánál.

A második helyre Ott Tanak hozta be a Ford Pumát. Az észt sem tudott egy másodpercen belülre kerülni Rovanperához képest, 3:33.9-cel lett második. Thierry Neuville négyszer is végigment a pályán, de az ideje csak nem akart javulni, két tizeddel volt lassabb, mint Ogier. Mögöttük Evans, Katsuta, Sordo és Loubet volt a további sorrend.

foto: M-Sport/Ott Tanak

Esapekka Lappi már az első Szafari Rallyján megtapasztalhatta, hogy ez a verseny a túlélésről szól, már 2 kilométer megtétele után fura hangok jöttek a Hyundaiból, így félre kellett állnia. A kardántengely volt a zajok okozója. A törött alkatrészt ugyan sikerült megjavítani, de a második körben újra meghibásodott, így Lappi hiába reménykedett abban, hogy legalább egyszer végig mehet a pályán, nem sikerült tapasztalatot gyűjtenie.

Takamoto Katsuta is munkát adott a szerelőknek, a japán a harmadik körben borította fel a Yarist.

A WRC2-es autók közt Oliver Solberg volt a leggyorsabb, még a Rally1-es autóval parádézó Serderidist is elverte. Kajetanowicz és Munster követte az Eurosol Skodájával versenyző svédet.

Friss